Studiu: Stresul transformă lumea în una "urât mirositoare"
alte articole
Expresiile lingvistice menite să caracterizeze dispoziţia umană sunt de cele mai multe ori unele de ordin vizual: "a vedea viaţa în roz", "negru în faţa ochilor", "a fi într-o dispoziţie senină". Cum rămâne, însă, cu echivalentele olfactive?
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Wisconsin dezvăluie că anxietatea modifică modul în care oamenii percep mirosurile, făcând aproape insuportabile emanaţii care în alte situaţii sunt percepute ca fiind neutre, notează cotidianul francez Le Figaro.
Modul în care emoţiile umane influenţează perceperea mirosurilor constituie un domeniu încă puţin exploatat ştiinţific. Din acest motiv, doctorul Wen Li şi-a luat sarcina de a decripta procesele biologice care intră în joc în timpul perceperii unui miros de către centrii emoţionali ai creierului. Coordonatoarea echipei de cercetători şi-a prezentat rezultatele studiului în revista ştiinţifică The Journal of Neuroscience.
"Am monitorizat, prin intermediul tehnicii imagistice a rezonanţei magnetice (IRM), activitatea cerebrală a 12 voluntari expuşi unei "palete de mirosuri'', relatează doctorul Li. "În timpul primei lor confruntări cu respectivele mirosuri, acestea au fost calificate drept "neutre" de către participanţi", explică experta în domeniul neuropsihologiei. "Ulterior, cei testaţi au fost solicitaţi să vizioneze o serie de texte şi de fotografii "deranjante", care prezentau, de exemplu, accidente auto sau de război, pentru a le provoca stresul. Invitaţi să simtă din nou aceleaşi mirosuri, acestea li s-au părut celor testaţi "în mod clar dezagreabile". Un miros dezagreabil, ce avea tendinţa să se accentueze pe măsură ce anxietatea persoanelor testate creştea", conchide aceasta.
Imagistică medicală a dezvăluit că două circuite cerebrale distincte şi altfel independente - circuitul olfactiv şi cel al emoţiilor - dezvoltă, în momente de stres, legături foarte strânse.
"În momentele obişnuite, în timp ce creierul receptează mirosul, doar sistemul neuronal olfactiv este activat. Chiar dacă circuitele cerebrale implicate în receptarea mirosului şi a emoţiei se află, din punct de vedere anatomic, în apropiere unul de celălalt, interacţiunea dintre ele rămâne de obicei limitată. Însă, în momentul când anxietatea se amplifică, sistemul emoţional participă la fluxul de receptare olfactivă. În aceste momente, se poate observa o reţea unificată a celor două sisteme. Se pare că anxietatea provoacă "recablarea" circuitelor implicate în receptarea mirosurilor, permiţând informaţiilor emoţionale să se "infiltreze" în acest circuit, fapt care are drept efect "perceperea de mirosuri urâte'', explică Wen Li.
Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Wisconsin, rezultatele acestui studiu ar putea aduce clarificări inclusiv în ceea ce priveşte mecanismele implicate în episoadele de anxietate. De asemenea, ele ar putea fi utile pentru lumea medicală, permiţându-i să înţeleagă mai bine fenomenul "cercului vicios" care determină oamenii să vadă, sub efectul stresului, lumea într-o aură negativă, făcându-i astfel şi mai anxioşi.
Rămâne să se verifice dacă şi fenomenul invers este valabil: va mirosi lumea mai bine dacă oamenii vor fi fericiţi şi relaxaţi?