Mai multă muzică şi mai puţin anestezic pentru operaţia de cataractă
alte articole
Muzica este binefăcătoare nu numai pentru auz. Jazz, flamenco, hip-hop şi muzica clasică poate aduce beneficii chiar şi ochilor, dacă persoana care o ascultă este înaintea unei intervenţii chirurgicale pentru cataractă, o afecţiune care atacă ochiul şi se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei posterioare. Muzica are un efect relaxant care poate duce la reducerea cantităţii de anestezic utilizat pentru a amorţi pacientul.
Un pic de muzică înainte de a intra în sala de operaţie
Vestea vine de la Congresul Societăţii Europene de Anestezie, care tocmai s-a încheiat la Londra, şi unde echipa profesorului Gilles Guerrier a prezentat un studiu efectuat pe 62 de pacienţi. O cercetare "test", care a demonstrat rezultate dintr-o perspectivă interesantă. Persoanele, programate pentru intervenţie chirurgicală, au fost împărţite aleator în două grupuri: cele din primul grup au putut asculta muzica preferată prin căşti cu 20 de minute înainte de operaţie, iar celălalt grup a fost plasat în grupul de "control".
Evaluând starea de anxietate legată de intervenţia chirurgicală, înainte şi după ce au ascultat muzica, cercetătorii au observat diferenţe semnificative între cele două grupuri. Cine a ascultat notele preferate a solicitat, în timpul intervenţiei chirurgicale, o doză mai mică de anestezic local precum şi de sedative. Dar nu numai atât: chiar şi gradul de satisfacţie postoperatorie a fost diferit.
Muzica reduce nivelul de anxietate şi atenuează stările de stres - chiar şi la o oră după ce a fost ascultată - şi acest lucru este cunoscut de mult timp. Dar până acum, au fost efectuate doar câteva experimente pentru a evalua eficacitatea acestora în gestionarea fazei preoperatorii.
Printre acestea, un studiu publicat în "Journal of Clinical Oncology", a verificat acelaşi efect asupra unui grup de femei care ascultau muzică în timp ce erau supuse unei procedurii - o biopsie la sân pentru a stabili suspiciunea unui diagnostic oncologic. Aşa cum a explicat profesorul Guerrier, "este vorba despre o metodă non-farmacologică şi fără costuri pentru reducerea anxietăţii la pacienţii care sunt supuşi unei intervenţii chirurgicale la ochi".
Faza de testare va continua, cu intenţia de a evalua impactul unei alegeri similare, de asemenea, în etapele precedente ale altor proceduri chirurgicale, începând cu cele ortopedice. De menţionat faptul că dacă ascultă puţină muzică înainte de a intra în sala de operaţie este benefic şi pentru medici, aşa cum s-a demonstrat într-un studiu publicat în "Aesthetic Surgery Journal".
Chirurgii care înainte de operaţie se pot relaxa ascultând muzica preferată ara vea performanţe chirurgicale mai bune, o mai mare viteză şi precizie în suturarea inciziilor.