Studiu Harvard: Coronavirusul va putea genera focare până în 2024. Ce-i de făcut?

A.P.
16.04.2020

focus

alte articole

(Screenshot)
A.P.
16.04.2020

  • Este posibil ca măsurile de distanţare socială să fie necesare în continuare, sau să fie utilizate intermitent în următorii doi ani, chiar dacă virusul ar fi aparent eliminat, susţin cercetătorii.
  • Donald Trump a sugerat marţi că distanţarea în SUA ar putea fi relaxată luna aceasta, iar China a ridicat măsurile de carantină.


Focare noi de virus Wuhan ar putea apărea până în 2024, iar distanţarea socială ar trebui extinsă până în 2022 pentru a stăvili pandemia actuală, afirmă o echipă de cercetători de la Harvard.

Rezultatele studiului lor au contrastat masiv cu prognoza optimistă emisă marţi de preşedintele SUA, Donald Trump, conform căreia unele state americane vor fi capabile să ridice măsurile de distanţare socială până la sfârşitul lunii aprilie.

Lucrarea, scrisă de cinci cercetători ai Şcolii de sănătate publică T.H. Chan de la Harvard şi publicată în revista Science, marţi, a constatat că este posibil ca virusul să reapară din nou în următorii patru ani.

Studiul nu susţine că măsurile de distanţare socială ar trebui să rămână impuse pe întreaga durată a următorilor doi ani, ci sugerează că „poate fi necesară o distanţare prelungită sau intermitentă până în 2022”, cu excepţia cazului în care este disponibil un vaccin sau un tratament îmbunătăţit, sau o posibilitate de îngrijire a cazurilor critice, care au sufocat sistemul de sănătate.

„Chiar şi în cazul unei eliminări aparente, supravegherea virusului SARS-COV-2 ar trebui menţinută, deoarece o reapariţie a contagiunii ar putea fi posibilă până în 2024”, a atenţionat lucrarea, referindu-se la numele oficial al virusului.

Ţările din întreaga lume au introdus măsuri de distanţare socială, cum ar fi restricţiile în privinţa adunărilor, închiderea şcolilor şi reducerea activităţilor neesenţiale în aer liber, cu scopul de a stopa răspândirea virusului Wuhan, în ciuda consecinţelor sociale şi economice.

Pandemia - cea mai gravă criză globală de sănătate publică după cel de-al doilea război mondial - a ucis peste 130.000 de oameni la nivel mondial (cifra include statisticile chineze, considerate false), numărul infecţiilor depăşind 2 milioane.

Cu peste 600.000 de cazuri şi un număr de decese de peste 26.000, Statele Unite au devenit ţara cea mai grav afectată (excluzând China) de când focarul a fost raportat pentru prima dată în China, în noiembrie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că nu a fost încă atins vârful pandemiei, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a declarat că recesiunea cauzată de virus este foarte posibil să devină cea mai gravă, de la Marea Criză din anii 1930.

China şi-a ridicat oficial măsurile de carantină - aflate în vigoare în ultimele două luni - în Wuhan, epicentrul iniţial al focarului. Majoritatea oraşelor chineze au impus măsuri de distanţare socială, în timp ce în epicentrul focarului regimul comunist a impus măsuri draconice, precum blocarea oamenilor în apartamente prin sudarea uşilor, sau blocarea unor blocuri întregi de locuinţe.

În Europa, unele ţări au luat măsuri minime sau intenţionează să relaxeze măsurile de distanţare socială pentru a permite funcţionarea unor părţi ale economiei, fără să declare că este momentul să se revină la normalitate.

Donald Trump, care se află în campanie electorală, a exprimat marţi optimism în cadrul unui briefing la Casa Albă spunând că măsurile de distanţare în SUA ar putea fi curând ridicate. "Suntem foarte, foarte aproape", a spus el, afirmând că data ridicării impunerilor poate fi chiar înainte de 1 mai.

Studiul de la Harvard a utilizat datele americane referitoare la virusul Wuhan, pentru a modela posibilele evoluţii ale transmisiei virusului Wuhan în diferite scenarii, având drept variabile modificări sezoniere şi durate ale imunităţii. În toate scenariile modelate, virusul ar putea „prolifera în orice moment al anului”, se arată în raportul studiului.

Lucrarea mai afirmă că, dacă imunitatea nu este permanentă, virusul ar intra probabil în circulaţie regulată în majoritatea scenariilor modelate, dar dacă s-ar putea obţine imunitate permanentă, problema ar putea fi dezvoltată, virusul ar putea dispărea în cinci sau mai mulţi ani.

Numeroase studii arată că unii dintre pacienţii recuperaţi după boala COVID-19, cauzată de virusul Wuhan, nu prezintă anticorpi, se pot reinfecta şi pot deveni transmiţători ai agentului patogen. Fenomenul prezintă o mare problemă pentru eforturile de stăvilire a virusului.

Citând experienţele Chinei, Coreei de Sud şi Singapore, studiul afirmă că măsurile de distanţare intensivă sau eficientă pot permite urmărirea şi carantina şi pot uşura sarcina sistemelor de sănătate naţionale.

Autorii au spus că obiectivul lor nu este de a susţine politicile de distanţare socială, ci de a identifica evoluţiile probabile ale focarelor virusului Wuhan, şi eficacitatea intervenţiilor complementare, cum ar fi creşterea capacităţii unităţilor de terapie intensivă precum şi extinderea opţiunilor posibile a aduce pandemia sub un control pe termen lung.

„Strategiile de distanţare socială ar putea reduce gradul în care infecţiile SARS-COV-2 pun presiune asupra sistemelor de sănătate”, arată autorii.

„Nu luăm o poziţie cu privire la oportunitatea acestor scenarii, având în vedere sarcina economică pe care o poate impune distanţarea socială susţinută, dar observăm povara potenţial catastrofică pentru sistemul de sănătate dacă distanţarea este slab implementată şi / sau nu este susţinută suficient timp".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor