China începe să şteargă toate referinţele la originea virusului Wuhan

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

The Guardian raportează că o campanie pornită de regimul comunist chinez care a ordonat ştergeri masive ale cercetărilor online legate de originile virusului Wuhan sugerează că eforturile Chinei de a controla varianta oficială se extind.

China duce o campanie împotriva publicării cercetărilor academice în legătură cu originea virusului Wuhan, lucru care pare să facă parte dintr-un efort mai cuprinzător al politicii de control a informaţiei publice legate de pandemie.

Două site-uri ale unor universităţi chineze de top au publicat recent şi apoi au eliminat studii care fac referire la o nouă politică guvernamentală care cere ca lucrările academice pe subiectul Covid-19 să fie supuse verificării suplimentare înainte de a fi trimise spre publicare.

Cercetările privind originile virusului sunt deosebit de sensibile şi sunt supuse verificărilor de către oficialii guvernamentali, anunţurile postate pe site-urile web ale Universităţii Fudan şi ale Universităţii Chineze pentru Ştiinţele Vieţii din Wuhan. Ambele pagini şterse au fost accesate din cache-urile online.

De la începutul epidemiei, autorităţile comuniste au blocat informaţia. După cum menţiona Gordon Chang, analist al politicii chineze „Nu ştim ce este acolo, dar faptul că Partidul Comunist acoperă acest lucru ar trebui să ne deranjeze profund”, într-un interviu recent acordat Epoch Times New York.

Prof. Steve Tsang, directorul SOAS China Institute din Londra, a declarat că guvernul chinez s-a concentrat asupra modului în care este percepută evoluţia şi gestionarea virusului încă din primele zile ale focarului.

„În ceea ce priveşte prioritatea, controlul informaţiilor este mai important decât sănătatea publică sau declinul economic [pentru autorităţi, n.r.]”, a afirmat el. „Nu înseamnă că economia şi sănătatea publică nu sunt importante. Dar naraţiunea este extrem de importantă.”

„Dacă aceste documente sunt autentice, ar putea sugera că guvernul doreşte într-adevăr să controleze foarte bine informaţiile despre originile Covid-19”, a spus Tsang despre ştirile privitoare la noile reglementări.

Cu toate acestea, problema este mai profundă, întrucât o notificare separată obţinută de Guardian, care nu a putut fi verificat în mod independent şi care pare a fi de la Spitalul Renmin al Universităţii Wuhan - atrăgea atenţia că publicarea cercetărilor despre originile Covid-19 ar avea nevoie de aprobare din partea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei.

O altă notificare, care pare a fi fost publicată la 9 aprilie de către Şcoala de ştiinţe şi tehnologie a informaţiei de la Universitatea Fudan din Shanghai, a solicitat gestionarea „strictă şi serioasă” a documentelor care investighează sursa focarului.

O sursă care a alertat publicaţia Guardian cu privire la versiunile în cache ale site-urilor web, şi care a vorbit cu condiţia anonimatului, a declarat că este preocupată de ceea ce pare a fi o încercare a autorităţilor chineze de a interveni în independenţa procesului ştiinţific. Persoana a spus că cercetătorii care depun lucrări academice pe alte subiecte medicale nu au fost nevoiţi să îşi verifice lucrările la ministere înainte de a solicita publicarea.