Virusul Wuhan poate supravieţui la temperaturi înalte - studiu al medicilor francezi
Virusul Wuhan poate supravieţui expunerii îndelungate la temperaturi ridicate, potrivit unui experiment efectuat de o echipă de cercetători francezi, preluat de South China Morning Posts.
Profesorul Remi Charrel şi colegii săi de la Universitatea Aix-Marsilia din sudul Franţei au încălzit eşantioanele cu virusul care provoacă boala Covid-19 până la 60 de grade Celsius timp de o oră şi au descoperit că unele tulpini erau încă în măsură să se reproducă.
Oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să aducă temperatura aproape în punctul de fierbere pentru a ucide virusul complet, se menţionează în lucrările lor - care nu au fost deocamdată revizuite de colegi - publicate sâmbătă pe bioRxiv.org.
Rezultatele experimentului au implicaţii asupra siguranţei tehnicienilor din laborator care lucrează cu virusul Wuhan.
Echipa din Franţa a infectat celule renale de maimuţă africană verde, o specie folosită uzual pentru teste de activitate virală, cu o tulpină izolată de la un pacient din Berlin. Celulele au fost puse în tuburi reprezentând două tipuri diferite de medii, unul „curat” şi celălalt „murdar” cu proteine animale pentru a simula contaminarea biologică în viaţa reală, cum ar fi un tampon oral.
După încălzire, tulpinile virale din mediul curat au fost dezactivate complet. Însă unele tulpini din probele murdare au supravieţuit.
Procesul de încălzire a dus la o scădere clară a infecţiozităţii, dar au rămas suficiente tulpini viabile pentru a putea începe o altă rundă de infecţie, se arată în studiu.
Creşterea rapidă a cererii de procesare a testelor pentru virusul Wuhan a determinat ca unele dintre teste să fie efectuate în laboratoare mai puţin protejate. Tehnicienii din aceste laboratoare au fost expuşi direct la probe, necesitând ca acestea să fie „dezactivate” înainte de procesarea ulterioară.
Protocolul încălzirii la 60 de grade Celsius timp de o oră a fost adaptat în multe laboratoare pentru a suprima o gamă largă de viruşi mortali, inclusiv Ebola.
Pentru virusul Wuhan, această temperatură poate fi suficientă pentru probele cu încărcături virale mici, deoarece poate ucide o proporţie mare din tulpini. Dar poate fi periculoasă pentru eşantioane cu cantităţi extrem de mari de virus, potrivit cercetătorilor.
Echipa franceză a descoperit că o temperatură mai mare ar putea ajuta la rezolvarea problemei. De exemplu, încălzirea eşantioanelor la 92 de grade Celsius timp de 15 minute ar putea face virusul complet inactiv.
Totuşi, astfel de temperaturi ridicate ar putea, pe de altă parte, să fragmenteze sever ARN-ul virusului şi să reducă acurateţea testului. Prin urmare, cercetătorii au sugerat utilizarea substanţelor chimice şi nu a căldurii pentru a ucide virusul şi au militat pentru găsirea unui echilibru între siguranţa lucrătorilor de laborator şi eficienţa detectării.
„Rezultatele prezentate în acest studiu ar trebui să ajute la alegerea celui mai potrivit protocol pentru inactivare, pentru a preveni expunerea personalului de laborator responsabil de detectarea directă şi indirectă a Sars-cov-2 în scop diagnostic”, au scris autorii.
Experimentul francez a furnizat informaţii valoroase, dar situaţia din viaţa reală ar putea fi mult mai complexă decât simulările de laborator, potrivit echipei.
„Virusul se comportă destul de diferit în funcţie de mediu. Multe proiecte de cercetare sunt încă în desfăşurare pentru a înţelege aceste mistere”, au afirmat cercetătorii.
Există speranţe că pandemia din emisfera nordică se va stinge pe măsură ce temperaturile vor creşte, odată cu venirea verii. Unele studii au sugerat că ţările tropicale au raportat mai puţine cazuri confirmate.
Aceste observaţii sunt totuşi umbrite de alţi factori, cum ar fi vigoarea măsurilor de carantină luate de guverne şi dimensiunea programelor de testare naţionale. Unele cercetări recente au detectat că virusul Wuhan s-ar putea răspândi până la vară.
Într-o lucrare publicată în revista JAMA Network Open la începutul acestei luni, o echipă de cercetători chinezi a raportat un focar la o baie publică din Huaian, în estul provinciei Jiangsu.
Un pacient a vizitat centrul respectiv de sănătate pe 18 ianuarie pentru a face o baie şi saună. Opt persoane, inclusiv un membru al personalului, au fost ulterior infectate după o perioadă de aproximativ două săptămâni.
Baia avea o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius şi o umiditate medie de 60%.
Studiul respectiv avea anumite limite. Fără o cameră de supraveghere în baie, nu a fost posibil să se stabilească dacă transmiterea a fost cauzată de picăturile aeriene sau de suprafeţele contaminate, cum ar fi butoane sau mânere de uşi. Dar cercetătorii au precizat că îmbolnăvirile au generat îngrijorări pentru medici.
„Transmisibilitatea Sars-cov-2 nu a arătat indicii de slăbire în condiţii calde şi umede”, a conchis studiul medicilor chinezi, care a trecut prin procesul de revizuire al colegilor.