Garry Kasparov: Ajutorul rusesc acordat Italiei este "o operaţiune militară şi a serviciilor de informaţii"
alte articole
Fostul campion mondial la şah, Garry Kasparov, care trăieşte în autoexil la New York din 2015, şi-a exprimat opinia în ceea ce priveşte strategia Federaţiei Ruse, care vizează instalarea serviciilor sale secrete pe terenul unei ţări NATO, în contextul pandemiei virusului Wuhan, potrivit Il Fatto Quotidiano.
Kasparov se află la New York şi prezidează organizaţiile pentru drepturile omului Human Rights Foundation şi Renew Democracy Initiative, care promovează democraţia în Rusia şi în întreaga lume. Garry Kasparov are o viziune clară în ceea ce priveşte strategia rusă în timpul pandemiei, menită să pătrundă în Occident şi să submineze democraţia.
"Observaţi ce se întâmplă în Rusia, China, dar şi în Ungaria. De câteva săptămâni, regimurile dictatoriale inundă Occidentul cu mesaje care să pună la îndoială eficienţa sistemelor democratice în lupta împotriva pandemiei, prin utilizarea fără scrupule a reţelelor de socializare şi a ştirilor false. Explicaţia este întotdeauna aceeaşi: 'Sistemele democratice nu sunt capabile să vă protejeze. Priviţi China. Numai un guvern puternic poate garanta protecţie şi siguranţă'.
Această falsă naraţiune este la fel de ameninţătoare pentru democraţiile occidentale sau poate chiar mai mult decât pandemia", afirmă Kasparov, făcând referire la politica autorităţilor chineze de a ascunde proporţiile pandemiei.
Kasparov se referă şi la ajutorul acordat Italiei de către ruşi în lupta împotriva coronavirusului, etichetând ca fiind "o operaţiune militară şi a serviciilor de informaţii,în niciun caz un ajutor umanitar".
Preşedintele rus Vladimir Putin, "prin trimiterea a peste 100 de soldaţi în Italia, a dorit să atingă două obiective: să câştige o campanie de relaţii publice, să trimită un mesaj de susţinere Italiei şi, în acelaşi timp, să-şi instaleze serviciile secrete pe terenul unei ţări NATO", afirmă Kasparov, fiind convins că Putin foloseşte "criza globala a coronavirusului ca pe un război hibrid: exportând instabilitate într-un moment de mare dificultate pentru Occident şi încercând să distrugă încrederea răspândită pe piaţa liberă şi în societăţile deschise între cele două ţărmuri ale Atlanticului".