Băsescu: Republica Moldova nu va fi niciodată membră UE, sau nu în următorii 20-30 de ani

Fostul preşedinte Traian Băsescu are o previziune sumbră pentru fraţii noştri de peste Prut: nu vor intra prea curând în Uniunea Europeană. Desigur, o variantă ar fi unirea cu România.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Republica Moldova nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene, sau cel puţin nu în următorii 20-30 de ani, a declarat sâmbătă, la şcoala de vară a organizaţiei de tineret PMP, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Republica Moldova va fi membră a UE niciodată sau nu în următorii 20, 30 de ani. Tentativa de a extinde acordul de asociere UE în Ucraina şi Republica Moldova - acolo am fost când s-a semnat acordul de asociere, sunt unul dintre semnatari - a avut reacţii imediate din partea Rusiei: anexarea Crimeei şi ocuparea estului Ucrainei", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Fostul preşedinte este de părere că, dacă nu se opreşte extinderea Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice (NATO), riscăm un război în regiune.

"Să nu credeţi că ce făcut Şevciuk (liderul separatist de la Tiraspol - n.r.) zilele trecute când a declarat Transnistria parte a Federaţiei Ruse nu este tot o reacţie la acordul de asociere. Deci, Moscova a spus clar "Stop!" pentru că dacă nu se stopează extinderea UE şi a NATO riscăm război în regiune", a afirmat Traian Băsescu.

În opinia liderului PMP, o eventuală unire a României cu Republica Moldova - un obiectiv asumat public de partidul său - va aduce beneficii ambelor ţări, nu este o favoare pe care le-o facem basarabenilor.