Promo-Lex: Campania de colectare a semnăturilor decurge cu încălcarea legislaţiei RM

Un raport efectuat de echipa Misiunii Promo-Lex din Moldova scoate la suprafaţă grave încălcări ale legislaţiei electorale admise de aproape toţi candidaţii participanţi în cursă, precum şi de Comisia Electorală Centrală.
Pavel Postică, reprezentant al Misiunii de Observare Promo-LEX, 28 iunie 2015
Pavel Postică, reprezentant al Misiunii de Observare Promo-LEX, 28 iunie 2015 (serviciul de presă Promo-Lex)

Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor Preşedintelui din 30 octombrie 2016 constată în al doilea său raport de monitorizare cazuri de utilizare a resurselor administrative în campaniile de colectare a semnăturilor de către grupurile de iniţiativă, cazuri de colectare a semnăturilor de către persoane neautorizate şi evitarea reflectării cheltuielilor reale in procesul de colectare a semnăturilor, a declarat în cadrul conferinţe Pavel Postică, şeful Misiunii.

După încheierea procesului de înregistrare a grupurilor de iniţiativă în vederea desemnării candidaţilor pentru funcţia de Preşedinte, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat 24 de grupuri de iniţiativă ce urmează să colecteze semnături în favoarea candidatului pe care îl reprezintă.

Deşi normele cu privire la alegerile prezidenţiale au fost stabilite recent, iar practica de aplicare durabilă a acestora încă nu există, Promo-Lex constată că legislaţia este în mare parte conformă standardelor internaţionale

Notabil este faptul că, pe lângă unii candidaţi electorali, şi organizaţia Promo-Lex a observat că „în ziua de 3 septembrie 2016, CEC putea să activeze în vederea realizării sarcinilor, inclusiv să primească acte pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă, dar nu şi să înregistreze candidaţii la funcţia de Preşedinte, deoarece în acest fel, indirect, a favorizat candidatul PDM, Marian Lupu”.

Misiunea de Observare a venit şi cu o recomandare adresată CEC, solicitându-i să publice pe pagina web a instituţiei a tuturor demersurilor şi cererilor care vin din partea potenţialilor concurenţi electorali, se arată într-un comunicat remis Epoch Times. Totodată, Promo-Lex solicită asigurarea continuă a accesului la informaţia cu privire la valabilitatea sau nevalabilitatea semnăturilor din listele de subscripţie pentru ca ulterior aceasta să poată fi comparată cu deciziile adoptate de CEC privind înregistrarea candidaţilor.

Grupurile de iniţiativă au colectat semnături din 110 localităţi pentru 7 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Misiunea de Observare Promo-Lex a constat şi câteva cazuri izolate de colectare a semnăturilor în listele de subscripţie de către persoane neautorizate. În aceeaşi ordine de idei, au mai fost sesizate şi cazuri de utilizare a resurselor administrative in procesul de colectare a semnăturilor în favoarea a patru candidaţi desemnaţi: Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) şi Igor Dodon (PSRM).

Observatorii Promo-Lex au ţinut să sublinieze faptul că „grupul de iniţiativă al candidatului Marian Lupu a colectat semnături în 311 localităţi conduse de primari ai PDM, ceea ce constituie circa 75,12 % din totalul celor 414 localităţi în care au fost colectate semnături. În cel puţin două cazuri, colectarea semnăturilor în susţinerea candidatului Marian Lupu s-a desfăşurat în incinta autorităţilor şi instituţiilor publice (primărie, şcoală, grădiniţă)”.

O altă modalitate de utilizare a resurselor administrative s-a manifestat prin participarea în timpul programului de serviciu la ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, la recepţionarea şi depunerea listelor de subscripţie pentru candidatul Mihai Ghimpu. Iar în favoarea lui Iurie Leancă şi a lui Igor Dodon ar fi fost utilizată funcţia de vicepreşedinte de raion sau asistent local.

În perioada colectării semnăturilor s-au mai constatat cel puţin 27 de activităţi cu tentă electorală în favoarea a 8 partide politice/potenţiali concurenţi (PSRM/Igor Dodon, PP PN, PDM/Marian Lupu, Valeriu Ghileţchi, PPEM/ Iurie Leancă, PPPDA/Andrei Năstase, PPPAS/Maia Sandu).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe