Studiu: Cafeaua ar ajuta în lupta contra demenţei. Aflaţi cantitatea
alte articole
În prezent, există aproximativ 600 de boli neurodegenerative, iar pentru acestea se plătesc 35% din sumele destinate cheltuielilor pentru sănătate în Europa. Dar, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte şi creşte speranţa de viaţă, previziunile arată că tot mai mulţi oameni ar putea suferi de aceste afecţiuni.
Acum un an, o echipă de experţi de la Universitatea din Indiana, condusă de Hui-Chen Lu, a descoperit că enzima NMNAT2 (Nicotinamide mononucleotide adenylyltransferase 2) joacă două roluri importante în creier. Primul este protejarea neuronilor împotriva stresului şi a doua are rol de gardian şi luptă împotriva proteinelor cunoscute sub numele de "tau", care se acumulează în creier şi produc plăci. Rezultatele studiului au fost publicate în PlosOne şi este prima cercetare care evidenţiază funcţia de bodyguard al acestei enzime.
Acum, într-o nouă lucrare, publicată în Nature, echipa condusă de Hui-Chen Lu a analizat aproximativ 1.280 de compuşi şi a constatat că 24 dintre aceştia au potenţialul de a stimula producerea enzimei NMNAT2 care ne protejează împotriva demenţei.
"Acest studiu - a explicat Lu într-o declaraţie - ar putea fi de ajutor pentru a progresa în domeniul producerii de medicamente care cresc nivelurile acestei enzime, NMNAT2, în creier, creând un blocaj chimic împotriva efectelor destabilizatoare ale tulburărilor neurodegenerative".
Proteinele "tau" au fost asociate cu tulburări neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, Huntington şi scleroză laterală amiotrofică, de asemenea, cunoscută sub numele de SLA.
Studiul a fost efectuat pe şoareci, cărora le-au fost administrate două doze între 20 şi 50 mg de cofeină pe kilogram. Dacă luăm în considerare că o ceaşcă de cafea poate conţine 80 de miligrame de acest compus, o persoană cu o greutate de 70 kilograme ar trebui să consume cel puţin 1,4 grame de cafeină, adică aproape 20 de ceşti de cafea ... în prima doză.
Mai multe informaţii: Nature: Screening with an NMNAT2-MSD platform identifies small molecules that modulate NMNAT2 levels in cortical neurons