Studiu: Băuturile fără zahăr nu sunt aliaţii siluetei sau ai sănătăţii
alte articole
Concluziile unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la trei universităţi diferite: Imperial College din Londra, Universitatea din Sao Paulo şi Federal University, Pelotas (UFPEL) din Brazilia indică spre o singură direcţie: nu există nicio dovadă ştiinţifică cum că băuturile fără zahăr sunt într-adevăr mai uşoare.
Care este adevărul despre băuturile fără zahăr?
Substanţa cu care este înlocuit zahărul în aceste băuturi este artificială (ASB - Artificially Sweetened Beverage). Percepţia comună este că acestea sunt mai sănătoase deoarece sunt fără zahăr şi că pot fi consumate fără probleme chiar şi atunci când se doreşte să se obţină scăderea în greutate, sau că ar fi bune pentru cei care au probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat.
Studiul nu a găsit nicio dovadă ştiinţifică care să confirme aceste fapte. Nu este dovedit în nici un mod că acestea pot preveni afecţiuni cum ar fi diabetul zaharat.
Dimpotrivă, ar putea creşte riscurile. Aceasta, din cauza că, potrivit studiului, fiind percepute ca inofensive, ele pot determina oamenii să consume o cantitate mai mare. Mai mult, pot stimula atât de mult receptorii gustului dulce încât pot crea un cerc vicios ("nu sunt dăunătoare, aşa că pot bea mai mult"), având ca efect depăşirea nevoilor calorice zilnice.
Este vinovat marketing-ul?
Publicaţia The Independent, raportând despre studiu, citează, de asemenea, declaraţiile celor care nu sunt convinşi de aceste concluzii. Dieticianul Tom Sanders consideră că studiul este plin cu ipoteze, mai degrabă decât de date. În conformitate cu nutriţionistul Susan Jebb, doar faptul că se aleg băuturi fără zahăr în locul băuturilor răcoritoare clasice, este deja un pas spre îmbunătăţire. Numai apa este cu adevărat dietetică, dar eliminarea unei mici cantităţi de zahăr este mai bine decât nimic.
Totuşi, autorii studiului nu sunt de acord cu aceste afirmaţii: profesorul Christopher Millet afirmă că, din cauza unui marketing impresionant, persoanele ajung să creadă că aceste băuturi fără zahăr sunt "sănătoase" când, de fapt, nu sunt (inclusiv sucurile de fructe industriale). Profesorul Carlos Monteiros adaugă: "Normele privind impozitarea băuturilor cu sau fără zahăr sunt diferite (în unele ţări cu rate ridicate de obezitate se plăteşte o taxă pe produsele alimentare bogate în zahăr, creată tocmai pentru a descuraja consumul excesiv, n.a.), astfel încât, consumul de băuturi răcoritoare fără zahăr este promovat la fel de mult ca şi apa proaspătă".
Mai multe informaţii: Independent