Leac pentru dependenţa de băuturi dulci

Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate
Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate (David McNew / Getty Images)

Creşterea enormă a consumului anual de zahăr, de la 2 kg per persoană în 1800, la 60 kg per persoană în prezent, are efecte grave asupra sănătăţii noastre.

Zahărul nu are nicio valoare nutritivă, dacă nu-l mâncaţi din trestia de zahăr. Zahărul înlocuieşte vitamina C din celulele albe sangvine, slăbind imediat sistemul imunitar şi cauzând o creştere în greutate.

Efectele siropului de porumb cu un nivel ridicat de fructoză (HFCS) asupra trigliceridelor, obezităţii şi zahărului din sânge sunt mai mari decât efectele zahărului obişnuit sau ale zaharozei. Prin urmare, introducerea HFCS a condus la epidemia actuală de boli cronice indiferent de vârstă, inclusiv la copii şi sugari.

Într-un film intitulat "Zahărul: amarul adevăr" (care a trecut de la 500.000 de vizualizări la mai mult de 2 milioane în două săptămâni), dr. Robert Lustig include tratamentul pe care îl aplică copiilor obezi. Acesta are patru etape:

• Eliminaţi toate băuturile îndulcite, inclusiv sucuri de fructe făcute acasă. Înlocuiţi-le cu apă şi lapte.

• Consumaţi carbohidraţi cu fibre.

• Aşteptaţi 20 de minute înainte de felul doi.

• Echilibraţi timpul de privit la televizor sau la calculator cu timpul de joacă (primul nu trebuie să-l depăşească pe al doilea).

Este mai bine să mâncaţi fructele întregi, decât să beţi sucuri de fructe. Consumul de fructe întregi, în mod ideal organice, oferă fibre, care încetinesc absorbţia de fructoză în sistem. De multe ori, părţile de sub coajă au cele mai multe substanţe nutritive, cum ar fi anti-oxidanţii din mere. Partea albă din coaja de portocală are bioflavonoide, care completează aportul de vitamina C.

În prezent, chiar şi apa are aditivi. Apa de la robinet este, de obicei, încărcată cu clor, care poate fi filtrat cu ajutorul filtrelor pe bază de cărbune. Pentru a filtra fluorul - o otravă - este nevoie de un filtru mult mai complex. Apa îmbuteliată este de multe ori apa de la robinet fluoridată, cu excepţia cazului în care a trecut prin procesul de osmoză inversă. Apa îmbuteliată de izvor este de multe ori vândută în sticle de sticlă, fiind mai scumpă, dar atunci se poate evita să se bea din plastic.

Dr. Lustig sugerează sucul dietetic, deşi fără entuziasm. Sucul dietetic conţine de obicei aspartam. Deşi este considerat sigur de FDA, acest îndulcitor poate avea efecte neurologice extrem de negative.

În cartea sa "Dulcea decepţie", Joseph Mercola, D.O, susţine că o persoană a avut tulburări de vedere în timp ce conducea pe o autostradă. El simţea că conduce în cer, în timp ce celelalte maşini se aflau deasupra lui, pe drum.

El a reuşit să tragă pe dreapta şi să cheme ambulanţa. Medicul de la urgenţă a recunoscut simptomele otrăvirii cu aspartam şi l-a întrebat dacă bea suc dietetic. El a băut două sucuri dietetice pe zi. El a renunţat imediat la acest obicei.

Există unele sucuri care folosesc iarba dulce ca îndulcitor. Pudra de iarbă dulce provine dintr-o frunză foarte dulce folosită de sute de ani de sud-americani pentru a-şi îndulci băuturile mate. Până în prezent, nu s-au descoperit efecte adverse la iarba dulce.

Orice băutură, inclusiv limonada şi ceaiul fierbinte sau rece, poate fi îndulcită cu iarbă dulce. Aceasta este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, aşa ca să nu folosiţi prea multă.

Dacă cineva preferă aromele în locul apei, există ceaiuri din plante medicinale, cum ar fi menta, trifoi, ghimbir şi multe altele, care ar putea fi folosite ca alternative la sucurile de fructe şi sucurile din comerţ. Ceaiurile ar trebui diversificate pentru a evita efectele medicinale, cum ar fi iritabilitate la utilizarea frecventă a muşeţelului.

HFCS nu este folosit doar în băuturile din fructe, dar şi în aproape toate alimentele procesate. Este necesar să citiţi etichetele.

Dr. Lustig consideră că zahărul dă dependenţă şi explică în mod clar că HFCS are efecte fiziologice similare cu etanolul. El sugerează măsuri draconice pentru a înlătura băuturile pline de HFCS din mâinile tinerilor noştri.