Cum am renunţat la zahăr

. (LJUPCO / Photos.com)
Tysan Lerner
19.04.2013

Încă din ultimii ani ai adolescenţei mele am început lupta pentru a pierde în greutate.

Am decis să mă concentrez mai mult asupra mediului academic, şi mai puţin pe dans, aşa că am redus în mod drastic activitatea mea fizică. Acest lucru şi schimbările hormonale care mi-au afectat corpul la 16 ani au dus la creşterea în greutate.

Dietă

Am decis să ţin dietă. Am citit cartea de diete a dr-ului Ornish. Ea m-a învăţat că ceea ce mă îngrăşa erau chiar grăsimile. În acel moment, regimurile de slăbit fără grăsimi erau foarte la modă, aşa că existau o mulţime de alimente fără grăsimi care mă ajutau în efortul meu de a ţine dietă.

Dr. Ornish încuraja alimente integrale, dar eu aveam doar 16 ani şi nu ştiam cu adevărat cum să gătesc. Deci, la fel ca mulţi dintre colegii mei nord-americani, am apelat la o selecţie largă de alimente procesate cu conţinut scăzut de grăsime sau fără grăsimi oferite consumatorilor.

La scurt timp după schimbarea dietei, m-am trezit că mi-e mai foame ca oricând.

Cu câţiva ani mai târziu am citit că grăsimea îşi dă senzaţie de saţietate şi că fără ea nu ne putem simţi cu adevărat sătui. Aşa că am reintrodus grăsimea în alimentaţia mea. Dar încă mâncam deserturi dulci şi fără grăsimi şi încă aveam o stare cronică de foame, lene şi oboseală!

Prin urmare, m-am îngrăşat şi mai mult, mă simţeam obosită de cele mai multe ori şi mi-era foame tot timpul, în ciuda cantităţilor mari de alimente pe care le mâncam. Cu cât consumam mai multe alimente "dietetice", cu atât deveneam mai dependentă de zahăr.

De asemenea, am început să sufăr de oboseală cronică, depresie şi creştere majoră în greutate. În cele din urmă m-am îngrăşat 18 kg din cauza consumului excesiv de dulciuri.

Ce este "zahărul"?

Ştim cu toţii ce este zahărul. Este acea pulbere minunată albă sau maro pe care o adăugăm în cafea sau ceai, şi în bomboane şi prăjituri.

Dar zahărul se găseşte în aproape toate alimentele, deşi se manifestă în forme diferite. Unele forme de zaharuri sunt mai toxice, iar altele mai puţin toxice.

Cerealele şi produsele de panificaţie conţin zahăr. Data viitoare când veţi mânca orez brun, mestecaţi de 30 - 50 de ori până când acesta devine lichid. Veţi descoperi că acesta are un gust dulce.

Acea dulceaţă vine din zahărul pe care l-aţi eliberat prin mestecarea orezului. Dar acel zahăr este în principal sub formă de glucoză şi nu afectează corpul cum fac alte forme de zahăr.

De fapt, avem nevoie de glucoză pentru a funcţiona corespunzător, aşa că atunci când spun "renunţaţi la zahăr", nu mă refer să renunţaţi la carbohidraţi, cum ar fi pâinea şi cerealele.

Mă refer în primul rând la fructoză. Dr. Robert H. Lustig explică în prelegerea sa "Zahărul: Amarul adevăr", de la Universitatea din California, San Francisco, că fructoza din zahăr este toxică pentru noi.

Atunci când este consumată fără nutrienţii şi fibrele care se găsesc în fructe, care sunt bogate în fructoză, provoacă sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, hipertrigliceridemie, un ficat gras şi burtă.

Luaţi în considerare acest lucru: 50 la sută din zahăr este fructoză, 55 la sută din siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) este fructoză, şi 50 până la 70 la sută din nectarul de agave este fructoză.

Toate acestea sunt periculoase, deoarece fructoza din aceste surse de zahăr nu este obţinută prin digerarea fibrelor care se găsesc în fructe. Deci, deşi zahărul găsit în fructe este 70 la sută fructoză, nu este toxic pentru noi pentru că fibra de fructe ajută la digerarea sa. Fibrele sunt antidotul naturii pentru fructoză.

Majoritatea nord-americanilor consumă fructoză din suc, ciocolată cu lapte, îngheţată, prăjituri şi torturi. De asemenea, aceasta este adăugată în multe alimente procesate pentru a le oferi un gust mai bun. Pentru că HFCS este ieftin, este uşor să se umple alimentele cu el.

În 2009, Dr. Lustig a ajutat American Heart Association să rescrie liniile directoare pentru aportul zilnic recomandat de zahăr. Asociaţia recomandă acum limitarea aportului zilnic de zahăr la 9 linguriţe pentru bărbaţi şi 6 linguriţe pentru femei. A consuma mai mult de atât este considerat toxic.

Reducerea zahărului

După ce am aflat cât de toxic este zahărul şi cât de răspândit este în dietele noastre, mi-am început misiunea de a renunţa la el. Pentru a fi mai uşor, am început cu HFCS. Am observat că era inclus în majoritatea bunătăţilor care îmi plăceau, inclusiv în îngheţată, pâinea integrală de grâu şi în cerealele "sănătoase" de dimineaţă.

Am crezut că mă descurc bine, deoarece mâncam pâine integrală de grâu şi consumam doar un desert de 160 de calorii pe zi, dar de fapt, dacă Dr. Lustig are dreptate, mă otrăveam încet pe mine (şi pe copiii mei).

Aşa că am renunţat la pâine şi cereale cu HFCS. Am renunţat la îngheţata light, deoarece singura alternativă la îngheţata light cu HFCS era îngheţata light cu îndulcitori artificiali, cu care nu sunt de acord.

Am început să fac mere coapte cu scorţişoară sau afine coapte cu nucă de cocos. Acestea mi-au oprit atracţia pentru dulciuri şi mi-au tăiat pofta pentru şi mai mult desert. Ca rezultat am pierdut ultimele 3 kg cu care mă luptam de ani de zile.

Tysan ​​Lerner este o specialistă în fitness şi antrenoare personală. Ea ajută femeile să piardă în greutate şi să-şi atingă obiectivele de frumuseţe fără a se înfometa sau a petrece ore în sala de gimnastică. Site-ul ei este www.lavendermamas.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor