Dr. Anthony Fauci încearcă să justifice în Congres faptul că a acordat fonduri Institutului de Virologie din Wuhan

Dr. Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci (Getty Images)

Dr. Anthony Fauci, şeful efortului SUA anti-COVID, a justificat, marţi, faptul că a acordat fonduri ale Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) americane Institutului de Virologie Wuhan din China pentru programul chinez de cercetare de coronavirusuri de liliac, spunând că dacă n-ar fi făcut acest lucru, ar fi fost „aproape o neîndeplinire a datoriei” NIH.

Fauci a făcut remarcile în timpul unei mărturii depuse în faţa Subcomitetului pentru Credite, care a discutat despre faptul că originea virusului Wuhan, care a omorât milioane de vieţi umane, este încă necunoscută.

Aproximativ 600.000 USD din cei aproximativ 3,7 milioane USD pe care NIH i-a acordat unui ONG obscur - EcoHealth Alliance - au fost direcţionaţi de acesta către Institutul de Virologie Wuhan pentru a cerceta coronavirusurile de lilieci, în 2014. Finanţarea a continuat în ciuda faptului că cercetările au fost supuse unui moratoriu în SUA din cauza pericolului că virusul poate genera o pandemie.

Fauci a apărat finanţarea Institutului din Wuhan, susţinând faptul că a existat un coronavirus anterior (SARS) care provenea de la lilieci.

Citiți și Laureat al Premiului Nobel afirmă că vaccinarea anti COVID generează tulpinile

"De ce cercetăm în colaborare cu colegii noştri chinezi? Ei bine, motivul care stă la baza acestui fapt este că am avut o mare sperietură cu SARS-cov-1 în 2002, 2003, când virusul respectiv a trecut, fără îndoială, de la un liliac la o gazdă intermediară declanşând o epidemie şi apoi o pandemie care a generat 8.000 cazuri şi aproape 800 de decese", a spus Fauci. „Ar fi fost aproape o neglijare a datoriei noastre dacă nu am fi studiat acest lucru şi singurul mod în care puteţi studia aceste lucruri este să mergeţi acolo unde este acţiunea”, a adăugat el.

În ciuda afirmaţiei lui Fauci, este şi acum neclar dacă virusul SARS - din aceeaşi familie cu virusul Wuhan - a infectat oamenii pe cale zoonotică, iniţial cercetătorii considerând că transmisia a fost făcută prin civete, însă toeria a fost repudiată mai târziu.

Se încarcă player-ul...

„Aşadar, am avut o colaborare modestă cu oameni de ştiinţă chinezi foarte respectabili, care erau experţi mondiali în coronavirus şi am făcut acest lucru printr-o subvenţie mică dintr-o subvenţie mai mare acordată EcoHealth. Subvenţia a fost de aproximativ 600.000 USD pe o perioadă de cinci ani. Aşa că a fost o sumă modestă. Şi scopul acesteia a fost să studieze interfaţa animal-om, să supravegheze şi să stabilească dacă aceste virusuri de liliac erau chiar capabile să transmită infecţia la oameni", a adăugat el.

Institutul de Virologie din Wuhan, care găzduieşte singurul laborator de nivel P4 din China - cel mai înalt nivel de biosecuritate - a fost în centrul atenţiei pe fondul îngrijorării că virusul Wuhan ar fi putut să apară acolo.

Institutul de Virologie Wuhan este cunoscut pentru programele duale - militar-civile - pe care le desfăşura, precum şi pentru faptul că derula programe de îmbunatăţire a capacităţii letale a coronavirusurilor de liliac, care fuseseră subiectul unui moratoriu în SUA după ce numeroşi virologi de renume mondial atrăseseră atenţia asupra pericolelor majore ale cercetării şi asupra faptului că nu aducea beneficii sectorului medical.

Fauci nu a reuşit să explice în Congres de ce finanţa un program desfăşurat în China, care era interzis în SUA.

Membri republicani din Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor au susţinut, într-un raport din 19 mai (pdf), că probabil virusul a scăpat din laborator.

„Există dovezi circumstanţiale copleşitoare ... care susţin o scurgere din laborator este la originea COVID-19”, a declarat raportul, care a fost condus de Rep. Devin Nunes (R-California), membru în comitet. „În schimb, au apărut puţine dovezi circumstanţiale care să susţină afirmaţia RPC [Republicii Populare Chineze], conform căreia [apariţia, n.r.] COVID-19 a fost un eveniment natural, după ce a sărit de la alte specii la oameni.”

COVID-19, boala cauzată de virusul Wuhan, a apărut pentru prima dată în oraşul Wuhan din China, la sfârşitul anului 2019, iar varianta oficială a regimului comunist chinez exprimată cu numeroase luni înainte de începutul pandemiei a fost că virusul ar fi apărut într-o piaţă de animale vii din oraş. Cu toate acestea, directorul agenţiilor de sănătate publică din China, Gao Fu, a admis, în mai 2020, că teoria nu mai este valabilă, după ce un studiu efectuat de revista Lancet a arătat, pe baza unor date publicate de China, că au existat cazuri la începutul apariţiei focarului care nu aveau nicio legătură cu piaţa Huanan din Wuhan.

Regimul chinez a negat că originea virusului a fost legată de laboratorul Wuhan şi a împins o ipoteză zoonotică naturală - că virusul a fost transmis oamenilor de la o gazdă animală. Cu toate acestea, Beijingul nu a reuşit până acum să identifice speciile de animale care ar fi transmis virusul oamenilor şi nici să găsească tulpini intermediare care să ateste această trecere. În lipsa acestor minime dovezi, teoria saltului speciilor rămâne, după mai mult de un an de la apariţia pandemiei, pură speculaţie.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat în martie, afirma că virusul Wuhan s-a răspândit "probabil" la oameni printr-un animal "necunoscut", dar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că misiunea de a studia originile virusului nu a analizat în mod adecvat "alte teorii".

„În ceea ce priveşte OMS, toate ipotezele rămân pe masă ... Nu am găsit încă sursa virusului", a spus Ghebreyesus.

Concluzia raportului s-a bazat în mare parte pe o aşa-zisă anchetă a OMS, care ar fi încercat să investigheze lucrurile la faţa locului, în China, în ianuarie şi februarie 2021. Dar activitatea OMS a fost întâmpinată cu numeroase critici privitoare la obedienţa echipei faţă de regimul chinez în timpul vizitei şi la faptul că membrii delegaţiei aveau evidente conflicte de interes - unul dintre ei fiind Peter Daszak, directorul EcoHealth Aliance, care asigurase finanţarea programului de la Institutul de Virologie Wuhan.

La începutul acestei luni, Fauci şi-a schimbat opinia la 180 de grade şi a început să sprijine teoria scurgerii virusului Wuhan din laborator, susţinând că „nu este convins” că virusul s-a dezvoltat în mod natural şi a solicitat o analiză mai profundă a originilor lui.

În aceeaşi zi, când a fost întrebat de un medic în timpul unei audieri din Senat despre posibilitatea ca virusul să apară dintr-un accident de laborator din Wuhan, Fauci a răspuns: „Această posibilitate există, cu siguranţă”.

„Sunt total în favoarea unei anchete complete, pentru a se putea investiga acest lucru", a declarat el.

Statele Unite au cerut, marţi, ca OMS să lanseze o nouă anchetă cu privire la sursa virusului Wuhan, subliniind necesitatea ca accesul la date să fie transparent.

Citiți și Cercetători de marcă cer o anchetă "adecvată" asupra originilor virusului Wuhan

„Faza 2 a studiului originilor COVID trebuie lansată cu termeni de referinţă care să fie transparenţi, bazaţi pe ştiinţă şi să ofere experţilor internaţionali independenţa de a evalua pe deplin sursa virusului în primele zile ale focarului”, a declarat secretarul pentru sănătate şi servicii umane Xavier Becerra, în remarcile aduse la cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătăţii, un eveniment ţinut online.

Peste zece naţiuni, inclusiv Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ancheta OMS referitoare la originile virusului, subliniind întârzierea semnificativă a raportului şi refuzul Chinei de a pune la dispoziţie date primare extrem de importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe