Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan

ADN
ADN (Epoch Times)

Doi medici proeminenţi din Europa susţin că au găsit „amprente unice” pe eşantioanele de virus Wuhan care pot apărea doar prin manipularea genetică în laborator, conform unui document exploziv de 22 de pagini obţinut de Daily Mail.

Profesorul britanic Angus Dalgleish, cunoscut pentru crearea primului „pseudo-vaccin HIV” din lume, şi virusologul norvegian Dr. Birger Sørensen, preşedintele companiei farmaceutice Immunor, care a publicat un număr de 31 de lucrări verificate de colegi, deţinător al mai multor brevete, au scris că, în timp ce analizau eşantioane virale anul trecut, au descoperit „amprente unice” sub forma a „şase inserţii” în materialul genetic al virusului Wuhan.

De asemenea, ei concluzionează: „coronavirusul SARS-Cov-2 nu are 'un strămoş natural credibil'" şi este „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că virusul a fost creat prin „manipulare de laborator”.

Anul trecut, Sørensen a declarat radiodifuzorului norvegian NRK că virusul Wuhan are proprietăţi care „nu au fost niciodată detectate în natură” şi că Statele Unite au „colaborat de mai mulţi ani la cercetarea coronavirusului prin studii de 'câştig de funcţie'” cu China.

Lucrarea celor doi - care detaliază studii ce au durat mai multe luni - a analizat experimentele făcute la Institutul de Virologie Wuhan între 2002 şi 2019 şi va fi publicată în revista ştiinţifică Quarterly Review of Biophysics Discovery.

Potrivit Daily Mail, cercetând prin arhive de reviste şi baze de date, Dalgleish şi Sørensen au prezentat împreună faptul că cercetătorii chinezi - unii dintre ei lucrând împreună cu universităţile americane - ar fi construit instrumentele pentru crearea virusului Wuhan.

O mare parte din lucrări s-au concentrat în jurul cercetărilor controversate despre „câştigul de funcţii” - interzise temporar în SUA de un moratoriu sub administraţia Obama.

Câştigul de funcţii implică modificarea genetică a viruşilor naturali pentru a-i face mai infecţioşi, astfel încât să poată ataca celulele umane. Motivul ştiinţific oficial al programelor de acest gen - extrem de controversate pentru pericolul evident pe care îl generează - este studierea şi înţelegerea mai bună a efectului potenţial al virusului asupra oamenilor.

Dalgleish şi Sørensen susţin că oamenii de ştiinţă care lucrează la proiectele "câştig de funcţie" au luat o structură de bază - un coronavirus natural, găsit în cadrul populaţiilor de liliac din peşterile Chinei - şi au montat genetic pe ea un nou „vârf” (partea care se ataşează de celulele umane), transformându-l în ceva mult mai transmisibil, iar acest lucru a devenit SARS-Cov-2, sau virusul Wuhan.

Cei doi sunt de părere că un indiciu al presupusei manipulări este o amprentă de patru aminoacizi care pot fi găsiţi în zona "spike" a antenelor virusului Wuhan.

Într-un interviu exclusiv pentru dailymail.com, Sørensen a subliniat că aminoacizii au toţi o sarcină pozitivă, iar prezenţa acestora în partea de vârf a virusului face posibil ca aceştia să se poată ataşa de celulele umane, încărcate negativ.

Dar, pentru că aminoacizii încărcaţi pozitiv se resping reciproc, trei aminoacizi la rând într-o secvenţă proteică este ceva extrem de rar în organismele naturale, iar patru la rând este „extrem de puţin probabil” să apară, a spus omul de ştiinţă.

„Legile fizicii presupun că nu poţi avea patru aminoacizi încărcaţi pozitiv la rând. Singurul mod în care puteţi obţine acest lucru este dacă îl fabricaţi artificial”, a declarat Dalgleish pentru dailymail.com.

Noua lor lucrare opinează că aceste caracteristici ale SARS-Cov-2 sunt „amprente unice”, „indicii ale manipulării intenţionate” şi că „probabilitatea ca acesta să fie rezultatul proceselor naturale este foarte mică”.

"O pandemie de virus natural se transformă genetic treptat şi devine mai infecţioasă, dar mai puţin patogenă, - mulţi se aşteptau să se întâmple acelaşi lucru şi cu pandemia COVID-19 -, dar nu aşa a fost cazul", au scris oamenii de ştiinţă.

„Implicaţia reconstrucţiei noastre istorice ne permite să afirmăm dincolo de orice îndoială rezonabilă, că virusul himeric [modificat genetic din mai multe surse, n.r.] manipulat în mod intenţionat SARS-cov-2 face imperativ să reconsiderăm ce tipuri de experimente de câştig de funcţie sunt acceptabile din punct de vedere moral".

Când Sørensen şi Dalgleish şi-au publicat descoperirile anul trecut, au fost supuşi unui linşaj mediatic în ciuda faptului că un fost şef de servicii de informaţii britanic - Sir Richard Dearlove, MI6 - a considerat concluziile celor doi drept o descoperire „importantă” care putea dovedi că pandemia a fost generată în Institutul de Virologie din Wuhan.

Sørensen şi Dalgleish nu sunt primii oameni de ştiinţă care au găsit trăsături neobişnuite în materialul genetic al virusului Wuhan. În iunie anul trecut, Daily Telegraph a raportat că există două caracteristici unice ale virusului Wuhan: în primul rând, virusul se leagă mai puternic de enzimele ACE2 umane decât de enzimele oricăror alte specii, inclusiv liliecii, acest lucru fiind ciudat în cazul în care virusul ar fi evoluat natural sărind bariera speciilor, de la liliac către om. În al doilea rând, SARS-cov-2 are un „punct de scindare a furinei”, care lipseşte la coronavirusul de liliac, RaTG-13, care îl face semnificativ mai infecţios.

Potrivit geneticianului israelian Dr. Ronen Shemesh, punctul de tăiere al furinei este cea mai neobişnuită descoperire. „Cred că cea mai importantă problemă cu privire la diferenţele dintre toate tipurile de coronavirus este inserarea unui punct de tăiere a furinei în proteina spike a SARS-cov-2”, a spus el. "O astfel de inserţie este foarte rară în evoluţie, adăugarea unor asemenea 4 aminoacizi singuri în decurs de numai 20 de ani este foarte puţin probabilă."

„Există multe motive pentru a crede că SARS-cov-2 care generează boala COVID-19 a fost generat într-un laborator. Cel mai probabil prin metode de inginerie genetică", a afirmat el, adăugând: "Cred că acesta este singurul mod în care o inserţie precum punctul de tăiere a proteazei furina ar fi putut fi introdus direct la locul potrivit încât să devină eficient".

Dr. Shemesh, care are un doctorat în genetică şi biologie moleculară la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi are o experienţă de peste 21 de ani în domeniul descoperirii şi dezvoltării medicamentelor, a spus că este chiar „mai puţin probabil” ca această inserţie să apară exact în dreptul punctului de scindare al proteinei spike - locul unde ar trebui să apară pentru a face virusul mai infecţios, potrivit Daily Telegraph.

„Ceea ce îl face şi mai suspect este faptul că această inserţie nu a avut loc doar la locul potrivit şi la momentul potrivit, ci a transformat şi punctul de scindare dintr-un punct de tăiere a serinei într-un punct de scindare a furinei", a adăugat el.

În ianuarie 2020, o echipă de oameni de ştiinţă indieni a publicat o lucrare - acum retrasă - concluzionând că este posibil ca virusul Wuhan să fi fost conceput genetic pentru a încorpora părţi ale genomului HIV: „această similitudine neobişnuită a inserţiilor noi în proteina spike ncov 2019 cu HIV- 1 gp120 şi Gag este puţin probabil să aibă natură fortuită", adică - este puţin probabil să se fi produs în mod natural.

La o lună după aceea, o echipă de cercetători de la Universitatea Nankai a observat că COVID-19 are o „mutaţie asemănătoare HIV” care îi permite să intre rapid în corpul uman prin legarea cu un receptor numit ACE2 pe o membrană celulară.

Unele virusuri extrem de contagioase, inclusiv HIV şi Ebola, vizează o enzimă numită furină, care funcţionează ca activator de proteine în corpul uman. Multe proteine sunt inactive sau dormante când sunt produse şi trebuie „tăiate” în puncte specifice pentru a le activa diferitele funcţii.

Când a analizat secvenţa genomului virusului Wuhan, profesorul Ruan Jishou şi echipa sa de la Universitatea Nankai din Tianjin au găsit o secţiune de gene noi, care nu existau în SARS, dar care erau similare cu cele găsite în HIV şi Ebola - conform publicaţiei South China Morning Post.

Potrivit studiului Universităţii Nankai, metoda de legare cu ajutorul furinei este „de 100 până la 1.000 de ori mai eficientă” ca cea a virusului SARS, de exemplu, pentru a pătrunde în celula umană.

„Această proteină, care taie proteinele este extrem de promiscuă, se găseşte în multe ţesuturi umane şi tipuri de celule şi este implicată în multe alte tipuri de mecanisme de activare şi de infecţie (este implicată în mecanismele virusului HIV, Herpes, Ebola şi Dengue)”, a spus Dr. Shemesh. "Dacă aş încerca să creez o tulpină de virus cu o afinitate mai mare şi un potenţial infecţios pentru oameni, aş face exact acest lucru: aş adăuga un punct de tăiere a furinei exact în locul de scindare original - cel mai puţin eficient şi mai specific celulei".

Între timp, profesorul Nikolai Petrovski de la Universitatea Flinders a descoperit anul trecut „fie o coincidenţă remarcabilă, fie un semn de intervenţie umană” în cadrul COVID-19, declarând pentru Telegraph că virusul Wuhan este „adaptat foarte bine la oameni”.

„Chiar nu ştim de unde a apărut acest virus - acesta este adevărul. Cele două posibilităţi sunt că a fost o transmitere întâmplătoare a unui virus ... cealaltă posibilitate este că a fost o eliberare accidentală a virusului dintr-un laborator", adăugând "una dintre posibilităţi este ca o gazdă animală să fi fost infectată de două coronavirusuri în acelaşi timp şi de COVID-19. Acelaşi proces se poate întâmpla într-un vas Petri".

"Cu alte cuvinte, COVID-19 ar fi putut fi creat din acel eveniment de recombinare la o gazdă animală sau ar fi putut să apară într-un experiment de cultură celulară. Sunt cu siguranţă foarte înclinat să cer o anchetă ştiinţifică. Singurul său obiectiv ar trebui să fie cercetarea modului în care s-a produs această pandemie pentru a preveni o viitoare pandemie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură