Fostul director al agenţiilor de sănătate din SUA, ameninţat cu moartea pentru că a sprijinit ipoteza scurgerii virusului Wuhan din laborator
alte articole
Robert Redfield, fost director al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, a declarat pentru revista Vanity Fair că a primit ameninţări cu moartea de la alţi oameni de ştiinţă după ce a afirmat, în cadrul unui interviu CNN luat în martie, că este de părere că virusul Wuhan a „scăpat” din greşeală de la Institutul de Virusologie din Wuhan.
Acuzaţia a fost prezentată într-o anchetă amplă a Vanity Fair despre bătăliile care se dau în umbră pentru a depista originea virusului Wuhan - atât în interiorul Guvernului SUA, cât şi în cadrul comunităţii ştiinţifice.
Afirmaţiile lui Redfield subliniază numeroasele detalii suspecte care înconjoară apariţia virusului Wuhan, căruia, după mai mult de 18 luni de la declanşarea focarului din China, nu i se cunoaşte modul de apariţie şi nici pacientul zero.
Teoria că originea virusului Wuhan este în Institutul de Virologie din Wuhan a câştigat teren în mod uimitor în ultimele două săptămâni, după ce în tot acest timp a fost repudiată de oamenii de ştiinţă şi mass media ca fiind o teoria a conspiraţiei.
"Am fost ameninţat şi ostracizat pentru că am emis o altă ipoteză", a declarat Redfield, pentru Vanity Fair. "Mă aşteptam la acest lucru de la politicieni. Nu şi de la [oameni de n.r.] ştiinţă".
Preşedintele Biden a ordonat comunităţii de informaţii din SUA să-şi „dubleze” eforturile de a investiga originile virusului Wuhan şi de a produce un raport despre acest subiect în termen de 90 de zile.
Măsura a fost luată după ce CNN a dezvăluit că Departamentul de Stat al administraţiei Biden a blocat o anchetă asupra originii virusului începută de fostă administraţie Trump.
Wall Street Journal a transmis că informaţii obţinute de serviciile americane - anterior nedezvăluite - sugerau că trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în acelaşi timp de o boală ale cărei simptome erau asemănătoare cu cele ale COVID-19, maladia provocată de virusul Wuhan, starea lor fiind suficient de gravă pentru a fi internaţi, la sfârşitul anului 2019.
Cercetătoarea care coordona studiile pe coronavirusuri de liliac la Institutul de Virologie Wuhan - dr. Shi Zhengli - efectuase anterior experimente de „câştig de funcţie” pentru a face virusurile mai infecţioase şi letale pentru oameni.
O investigaţie efectuată de Katherine Eban de la Vanity Fair a găsit o notă internă trimisă de fostul secretar de stat adjunct Thomas DiNanno, numit de Trump, care susţinea că oficiali ai Departamentului de Stat au avertizat liderii Casei Albe „să nu continue ancheta cu privire la originea COVID-19”, deoarece ar putea "deschide o cutie cu viermi".
Pe 9 decembrie, un oficial american şi-a avertizat colegii să nu pună întrebări despre programele controversate de cercetare a coronavirusurilor de la Institutul din Wuhan, întrucât ar atrage atenţia asupra sprijinului acordat de Guvernul SUA pentru aceste programe, potrivit unui alt document.
Avertismentele făcute de oficialii americani „miroseau a acoperire”, a declarat DiNanno pentru Vanity Fair, „şi nu voiam să fac parte din asta”.