Rusia: NATO se concentrează pe o ameninţare inexistentă dinspre est
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că liderii alianţei vor rămâne uniţi în ceea ce priveşte problema rusească, căzând de acord să întărească flancul estic al NATO după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi implicarea acesteia din urmă în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Summitul NATO, ce a avut loc vineri şi sâmbătă în capitala poloneză Varşovia, a aprobat desfăşurarea în regim de rotaţie a patru batalioane, sau până la 4.000 de soldaţi, începând cu 2017 în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
“O analiză preliminară a rezultatelor întâlnirii arată că NATO continuă să existe într-un fel de lume militaro-politică de sticlă”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie publicată după summitul din Varşovia. “Contrar interesului obiectiv de menţinere a păcii şi stabilităţii în Europa... alianţa îşi concentrează eforturile pe descurajarea unei ameninţări inexistente dinspre est”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a atacat puternic decizia NATO de a plasa patru batalioane în Polonia şi cele trei state baltice, văzând această expansiune a alianţei în apropierea graniţelor ruseşti ca o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei.
Summitul Rusia-NATO
Ambasadorii NATO se vor întâlni cu omologul rus Alexander Gruşko miercuri în Bruxelles, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, şi vor informa Moscova în legătură cu deciziile luate la summitul din Varşovia.
“Moscova va cere explicaţii pentru planurile NATO”, a susţinut într-o declaraţie purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova. În acelaşi timp, Gruşko a afirmat că va pune unele întrebări dure în ceea ce priveşte activitatea militară a alianţei.
În plus, Rusia doreşte să primească o explicaţie din partea NATO în legătură cu planul finlandez de îmbunătăţire a sistemului de apărare aeriană deasupra Mării Baltice, a mai adăugat Zaharova.
Regiunea Baltică
Zona Baltică a fost un punct de tensiuni în lunile recente din cauza întâlnirilor la “mustaţă” dintre avioanele ruseşti şi navele şi avioanele americane. Rusia a susţinut că aliaţii NATO se apropie mai mult ca niciodată de enclava sa Kaliningrad.
Din cei 4.000 de soldaţi NATO ce vor fi desfăşuraţi în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia, SUA va contribui cu un batalion format din 1.000 de soldaţi, conform oficialilor americani. Oficialii polonezi doresc ca forţa să fie localizată în teritoriul Suwalki, o porţiune a graniţei poloneze între Kaliningrad şi Belarus.