Stoltenberg: "Am primit informări din partea mai multor aliaţi NATO în legătură cu tentative ale Rusiei de amestec în procese politice"

În contextul războiului hibrid dus de Rusia, este important ca ţările membre NATO să îşi păstreze vigilenţa, să protejeze reţelele cibernetice şi să ocrotească ideea de societăţi deschise, libere, cu presă independentă şi critică, susţine Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

"Rusia este vecina noastră şi va rămâne aşa. NATO nu doreşte un nou război rece, o nouă cursă a înarmării. Deci ne dăm silinţa să avem o relaţie mai constructivă cu Rusia, încercând să reducem tensiunile, iar răspunsul nostru, măsurile noastre sunt defensive şi proporţionale.", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat NATO.

"Ne-am asigurat că am păstrat deschise linii de comunicare politică cu Rusia, deoarece credem că trebuie să ne dăm cu adevărat silinţa să avem o relaţie mai buna cu Rusia, care să reducă tensiunile şi să îmbunătăţească situaţia de securitate din Europa.", a adăugat oficialul NATO.

Pe de altă parte, Stoltenberg a vorbit despre ameninţările de tip hibrid din partea Rusiei, precizând că mai mulţi aliaţi NATO s-au confruntat cu încercări diferite de amestec în procesele lor interne, în special în procese politice.

"Şi, bineînţeles, orice încercare de a submina credibilitatea instituţiilor noastre democratice este extrem de gravă şi, ca urmare, trebuie să răspundem şi să protejăm procesele noastre politice şi instituţiile noastre democratice. Suntem foarte vigilenţi, suntem pregătiţi să contracarăm atunci când constatăm tentative de amestec în procesele noastre sau de folosire a dezinformării pentru a manipula media.

Aceasta este, în parte, responsabilitatea guvernelor, care drept răspuns întăresc protecţia sub-reţelelor noastre, dar este şi responsabilitatea tuturor cetăţenilor care trăiesc în ţările membre NATO şi, nu în ultimul rând, al media, al presei libere. Avem nevoie de media independente şi libere. Iar jurnaliştii au un rol-cheie, acela de a-şi îndeplini misiunea muncind independent, critic, punând întrebări dificile, verificând faptele, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a evita orice formă de amestec manipulatoriu în alte state şi în procesele politice interne.", a susţinut Stoltenberg.

Întrebat dacă crede că România este la rândul ei o ţintă pentru propaganda şi războiul hibrid ale Rusiei, Stoltenberg a răspuns:

Am primit informări din partea mai multor aliaţi NATO în legătură cu tentative ale Rusiei de amestec în procese politice, rapoarte despre atacuri cibernetice uneori lansate de actori statali, dinspre Rusia, dar alteori venite din partea unor actori non-statali. Nu pot detalia foarte mult în legătură cu informaţiile pe care le deţinem în privinţa diverselor ţări. Dar, în general, e important să păstrăm vigilenţa, să protejăm reţelele cibernetice şi să ocrotim întreaga idee de societăţi deschise, libere, cu o presă independentă şi critică."

Interviul integral poate fi citit aici