Mii de soldaţi ruşi rămân în Belarus după exerciţiul Zapad 2017, amplificându-se temerile privind o invazie

După organizarea unui exerciţiu militar în Belarus, preşedintele Vladimir Putin a lăsat câteva mii de soldaţi ruşi în urmă, în ciuda promisiunii sale că nu va face acest lucru, conform unor rapoarte.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Temerile că Rusia urmăreşte să invadeze statele baltice s-au amplificat după ce şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Viktor Muzhenko, a susţinut că Putin a minţit în privinţa numărului de soldaţi care au participat la exerciţiul militar ruso-belarus Zapad 2017.

Exerciţiul Zapad, desfăşurat atât în Rusia cât şi în Belarus în luna septembrie, a fost sursa unor temeri pentru Ucraina şi membrii NATO aflaţi pe flancul estic al Europei.

Rusia a declarat că scopul exerciţiului a fost repetarea unui scenariu pur defensiv.

În plus, Kremlinul a afirmat că scara exerciţiului se conformează cu regulile internaţionale, adăugând că acuzaţiile că ar urmări să invadeze Polonia, Lituania sau Ucraina sunt false.

Totuşi, generalul Muzhenko a declarat că exerciţiul a avut o natură ofensivă.

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat puternic după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină o rebeliune separatistă în estul Ucrainei, în cadrul căreia au fost ucise peste 10.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

Între timp, premierul britanic Theresa May a avertizat Rusia cu un răspuns dur în cazul unui atac asupra aliaţilor Marii Britanii din NATO în estul Europei.

În timpul unui discurs difuzat de Sky News de la baza militară Tapa din Estonia, May a precizat: „Agresiunea continuă a Rusiei reprezintă un pericol tot mai mare pentru prietenii noştri de aici, din Estonia, precum şi cei din Letonia, Lituania şi Polonia. Răspunsul nostru trebuie să fie clar şi fără echivoc”.

„Din acest motiv această misiune pe care o desfăşuraţi este atât de importantă. Prin accelerarea posturii intimidante şi defensive a NATO, demonstraţi că suntem echipaţi să răspundem oricărei ameninţări pe care o înfruntăm, demonstraţi că suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a adăugat ea.

Premierul britanic a mai afirmat că Marea Britanie va continua să fie alături de aliaţii săi europeni chiar şi după Brexit şi că este pregătită să intervină în cazul unui atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe