Serbia primeşte 2 avioane de luptă MiG-29 din Rusia. Urmează altele 4

Un avion rusesc de transport Antonov-124 a livrat Serbiei două avioane de luptă MiG-29, prima livrare dintr-un acord privind şase astfel de avioane ce ar putea alimenta tensiunile dintre Occident şi Moscova în regiunea Balcanilor.
Avion de luptă MiG-29 (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
03.10.2017

Avioanele au sosit în Serbia luni, la un aeroport militar situat în suburbia Batajnica a capitalei Belgrad.

MiG-urile sunt oferite de Moscova gratuit, dar costurile de asamblare, repare şi recondiţionare se estimează că ar ajunge la un total de 235 milioane de dolari.

Ultimele patru avioane de luptă urmează să sosească în Serbia înainte de 20 octombrie, când vor fi probabil prezentate în Belgrad în timpul unei parade organizate cu ocazia Zilei Eliberării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va participa la eveniment.

În luna martie, Aleksandar Vucic, la acea vreme premier al Serbiei, iar acum preşedintele ţării, a confirmat rapoartele anterioare că Rusia va oferi şase avioane de luptă MiG-29 “sub formă de cadou”.

El a adăugat la acea vreme că avioanele de luptă vor intra în serviciul militar sârb până la sfârşitul acestui an, după recondiţionarea lor şi pregătirea piloţilor.

În plus, Rusia a promis că va oferi Serbiei, gratuit, 30 de tancuri T-72 şi 30 de vehicule de luptă şi patrulare BRDM-2.

Vucic a afirmat luni că Serbia intenţionează de asemenea să îşi îmbunătăţească sistemele de apărare şi negociază cu Moscova achiziţionarea de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-300.

“Vom continua să ne protejăm libertatea şi independenţa”, a adăugat Vucic.

Vucic, un fost naţionalist, şi-a reînnoit imaginea ca un reformator pro-UE, în timp ce vrea să menţină bune relaţii şi cu aliatul tradiţional Rusia, care urmăreşte să blocheze posibila aderare a naţiunii balcanice la NATO.

Mişcările Serbiei de a consolida legăturile militare cu Moscova au îngrijorat Occidentul şi multe ţări învecinate, inclusiv Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia - membră a NATO.

Dar un oficial NATO a declarat pentru Associated Press că “echipamentele de apărare pe care le procură partenerii NATO reprezintă o alegere suverană a acelor ţări. Nu există restricţii impuse de NATO”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor