Rusia neagă acuzaţiile Kievului că ar fi rămas soldaţi în Belarus

Rusia a negat acuzaţiile lansate de Ucraina că ar fi lăsat soldaţi în Belarus după desfăşurarea exerciţiului militar Zapad, în ciuda promisiunii Moscovei că nu se va întâmpla acest lucru.
Scenă din timpul exercitiului militar ruso-belarus Zapad, poligonul Asipovichi din Belarus, 18 septembrie 2017. (Brendan Hoffman/Getty Images)
Andrei Popescu
02.10.2017

“Referitor la soldaţii ruşi care au participat la exerciţiul comun strategic Zapad 2017, aceştia s-au întors cu toţii la bazele lor permanente”, a afirmat în weekend Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Comentariul a fost făcut după ce Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a făcut această acuzaţie într-un interviu acordat în 29 septembrie agenţiei de ştiri Reuters. Remarcile sale ar putea amplifica tensiunile dintre Moscova şi Kiev, care deja sunt blocate într-un impas generat de decizia Rusiei de a anexa ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi de a-i susţine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei într-un conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Exerciţiul Zapad, desfăşurat în perioada 14-20 septembrie în Belarus şi în unele zone ale vestului Rusiei, a amplificat temerile naţiunilor membre NATO învecinate, care sunt deja în stare de alertă în legătură cu intenţiile Moscovei după izbucnirea crizei din Ucraina.

Rusia şi Belarus au declarat că Zapad 2017 a implicat în total aproximativ 12.700 de soldaţi proveniţi din ambele ţări, dar unii oficiali occidentali au declarat că este posibil ca aproximativ 100.000 de soldaţi să fi fost implicaţi în acel exerciţiu militar.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat în ultima zi a exerciţiului că toţi soldaţii ruşi implicaţi în manevre vor părăsi Belarus.

În plus, Ministerul belarus al Apărării a afirmat că ultimul tren cu soldaţi ruşi implicaţi în Zapad 2017 a părăsit ţara în 28 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor