Ştiinţa în poze: peştele lipitoare crinoid

O pereche de pesti crinoid la Gili Trawangan în Lombok, Indonezia
O pereche de pesti crinoid la Gili Trawangan în Lombok, Indonezia (Matthew Oldfield)

Crinii-de-mare sau featherstar sunt peşti care se hrănesc prin filtrarea materialelor organice. Ca şi alte echinoderme, ei pot forma relaţii simbiotice, de exemplu, cu peştele lipitoare crinoid, Discotrema crinophilum.

Aceşti peşti au corpuri lungi conice şi aripioare mici, ceea ce îi face discreţi atunci când staţionează în interiorul unui crinoid.

Ei locuiesc în crinii-de-mare individual sau în perechi, trăind pe discul oral sau în mijlocul braţelor, unde se hrănesc cu crustacee mici, viermi, şi, eventual, cu planctonul care se depune pe corpul crinoidului.

Ei pot servi şi la eliminarea paraziţilor de pe gazda lor.

Insulele Gili, situate chiar lângă coasta de vest a Lombok, sunt o destinaţie turistică populară.

Recifurile din jurul insulelor au nişte corali relativ dezvoltaţi şi viaţa marină destul de abundentă, dar au suferit în trecut din cauza daunelor, evenimentelor de albire şi poluării. Cu toate acestea, ele încă merită vizitate şi sunt deosebit de bune pentru scafandrii începători.

Matthew Oldfield este un fotograf liber profesionist cu sediul în Bali, Indonezia, specializat în editoriale şi imagini documentare atât de deasupra cât şi de sub valuri. El lucrează în principal cu organizaţii de caritate, ONG-uri şi alte companii preocupate de conservarea mediului, speciilor pe cale de dispariţie şi culturilor care dispar.

Matthew poate fi găsit pe Twitter @ matthewophoto. Mai multe din fotografiile sale pot fi găsite la Matei-Oldfield-photography.com