Pestii din crescatoriile din China imbibati cu antibiotice

Piata de peste din orasul Hefei City. Folosirea antibioticelor si a pesticidelor in fermele de peste este extrem de raspandita in China
Piata de peste din orasul Hefei City. Folosirea antibioticelor si a pesticidelor in fermele de peste este extrem de raspandita in China (STR / Getty Images)

Rezervorul de apa din spatele casei domnului Zhang, rezident al provinciei Guizhou, “obisnuia sa fie atat de clar ca i se putea vedea fundul”, relateaza el pentru The Epoch Times intr-un interviu. Era sursa de apa potabila pentru intreg satul.

Domnul Zhang afirma ca de cand rezervorul a fost pus la dispozitia perscarilor, acestia l-au transformat intr-un spatiu de depozitare al deseurilor toxice. Din cauza faptului ca ei doresc sa maximizeze profiturile prin cresterea unui numar mult mai mare de pesti decat poate suporta mediul natural, au folosit uree, ingrasaminte naturale si antibiotice, fara sa se mai preocupe de modul in care vor evolua lucrurile.

Scenarii de acest gen au avut loc de-a lungul tarii, conform recentelor rapoarte ale mass-mediei Chinei si anecdotelor culese de The Epoch Times.

“Penru a mari productia de peste, seful nostru ne-a recomandat sa adaugam saptamanal o cantitate mare de fertilizatori in lac”, a afirmat domnul Long, un angajat al ferme piscicole din orasul Chengdu. “Apa limpede a devenit in scurt timp verde, care se datoreaza productiei exagerate de alge verzi si plancton”.

La fel cu fertilizatorii, Long a adaugat ca a folosi cantitati uriase de antibiotice in cresterea animalelor este ceva obisnuit in China, mai ales in piscicultura. Economiseste banii patronului, dar imbolnaveste pestii.

China este cel mai mare producator si exportator de antibiotice. “Productia depaseste cu mult 200.000 de tone, care este un record deja depasit. Productia de antibiotice in China creste accelerat. Ma tem ca productia de astazi este de 400.000 de tone”, a declarat Ying Xitang, directorul Kemei  Biotechnology pe Asia de Est din Beijing, pentru Modern Life Daily.

Profesorul Xiao Yonghong, directorul Retelei de Monitorizare a Rezistentei la Antibiotice, este de parere ca in timp ce un alt aditiv periculor folosit in China, clenbuterolul, afecteaza un grup restrans de oameni, folosirea abuziva a antibioticelor poate avea un impact global.

“Consecintele folosirii excesive a antibioticelor este ca s-ar putea sa nu mai avem nici un medicament pe care sa-l utilizam pe viitor”, afirma Xiao. “Un studiu arata ca abuzul antibioticelor dubleaza riscul infectiilor, iar rata mortalitatii creste pretul ingrijirilor medicale de doua sau trei ori.”

Cantitatile uriase de reziduri de antibiotice nu ramane doar in rauri si lacuri,dar si in pamant. Conform unei analize industriale citata de Modern Life Daily, mai mult de 80 de procente din apa proaspata a fermelor piscicole a fost poluata, iar poluarea din partea antibioticelor a fost cea mai serioasa.

“Ce antibiotice sa luam daca ne prinde gripa? Mancam doi crabi, si asta ar trebui sa rezolve problema” spune in gluma pentru ziarul Daily, Lu Sheng, manager la Beijing Huaan Maike Biotechnology Co., Ltd.

Totusi, nu se aplica doar in piscicultura. Domnul Wan, un fermier chinez, a declarat pentru China Business pe 16 aprilie ca “In fermele de animale, fermierii folosesc mult mai multe antibiotice decat pudra pentru carne slaba si clenbuterol. Ceea ce mananca animalele sunt mai degraba antibiotice.”

Datorita folosirii excesive a antibioticelor, nu exista aproape nici o inspectie pentru ei in industria de carne din China.

“Pentru carnea de export, trebuie sa efectuam o inspectie a antibioticelor”, a declarat pentru Modern Daily Life, Liu Jiapeng, managerul general al Beijing Huaan. Tarile straine nu tolereaza asemenea produse, iar exportatorii chinezi nu incearca in general sa o transporte datorita pierderilor financiare care ar putea sa se iveasca.

Asta inseamna ca in cazul in care carnea este testata si se dovedeste a avea o concentratie mare de antibiotice inainte de export, aceasta nu paraseste portul vamal, explica domnul Liu. “Modul in care se ocupa producatorii carnii de aceasta problema este de a o vinde in China.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură