Este necesara o noua abordare pentru a salva recifii de corali

(Jay Directo / AFP / Getty Images)

LONDRA — O populatie umana in crestere impinge recifele de corali din Caraibe spre punctul de distrugere si salvarea lor necesita o noua abordare, la scara mai mare, au declarat recent cercetatorii.

Recifele de corali au fost de mult timp amenintati dar pescuitul intens, schimbarea climaterica si dezvoltarea economica si industriala reprezinta principalul vinovat care s-a dovedit atat dificil cat si discutabil, a declarat Camilo Mora, un biolog marin la Universitatea Dalhousie din Canada.

In studiul lor, cercetatorii au monitorizat recifele de corali din 332 de locuri de-a lungul a 13 tari din zona Caraibelor si au analizat bazele de date asupra pescuitului, sedimentarii si cresterii populatiei.

Echipa, care a analizat de asemenea folosirea terenului agricol, temperaturile, uraganele, bolile coralilor si bogatia recifelor, a determinat ca dezvoltarea zonelor de coasta a avut efecte negative.

“Studiul a aratat clar ca numarul de oameni care locuiesc in imediata apropiere a recifelor de corali este principalul factor al mortalitatii coralilor,” au declarat cercetatorii in studiul lor, care a fost publicat in Proceedings of the Royal Society.

Un numar mai mare de oameni inseamna ca exista un numar mai mare de diferite lucruri care au afect daunator asupra recifelor de corali, incluzand pescuitul, canalizarile, constructii de coasta si activitati umane care contribuie la incalzirea oceanelor.

Recifele de corali adevarate adaposturi si centre de ingrijire importante pentru pesti si alte vietuitoare ale marii.

Recifele sunt de asemenea considerate o protectie valoroasa pentru liniile de coasta impotriva valurilor mari ale marii, o sursa critica de hrana pentru milioane de oameni, importante pentru turism si un potential depozit de medicamente pentru cancer si alte boli.

Dar cercetatorii si grupurile ecologiste au avertizat ca recifele de corali din intreaga lume ar putea fi supuse distrugerii daca guvernele nu isi schimba urgent modul de administrare a ecosistemului marin.

Recifele de corali sunt critice pentru economia Caraibelor, generand 4 miliarde de dolari in fiecare an din industriile de pescuit si turism, precum si slujbe pentru lucratorii guvernamentali responsabili cu monitorizarea lor, a declarat Mora.