Specie de somon amenintata de un virus misterios in Canada
Printr-un studiu de patru ani condus de Organizatia canadiana pentru Pescuit si Oceane (DFO) s-a demostrat un fenomen deosebit in apele din provincia British Columbia: un virus necunoscut ar putea fi principalul motiv al mortii unui mare numar de somoni din renumita specie Oncorhynchus nerka (lostrita rosie).
Rezultatul studiului, publicat in jurnalul Science, a aratat ca aceasta specie de somon “manifesta o anumita semnatura a genei” prin care un procent de 13,5 obisnuesc sa moara inainte de depunerea icrelor.
“Acest studiu arata ca boala prezenta la acesti pesti dinainte ca ei sa migreze in lungul raurilor ar putea sa aiba impact asupra procesului de depunere a icrelor”, a afirmat Scott Hinch, co-autor al studiului.
Cercetatorii nu au identificat virusul dar sugereaza ca ar putea fi vorba de ceva similar leucemiei sau cancerului limfatic.
Alexandra Morton, biolog si opozanta a pisciculturii, crede ca leucemia somonilor provine din specimenele crescute in pescarii.
“Aparitia noilor tendinte virale este des asociata cu acele concentrari anormale de animale sau pasari, precum in cazul gripei aviare. Trebuie sa stim, in cazul in care este intr-adevar un virus, daca are legatura cu boala din pescariile de somon, leucemia somonilor, si daca putem sa facem ceva in legatura cu asta”, a sustinut Morton.
Morton mentioneaza ca cei de la DFO au documentat faptul ca exista leucemie in pescariile din Chinook si ca aceasta ar putea sa infecteze somonii din Atlantic.
Morton se intreaba daca nu cumva acest virus isi are originile in salbaticie, daca nu cumva situatia s-a agravat in pescariile din Chinook unde virusul a suferit o mutatie, a infectat ulterior alte milioane pesti din apropiere, iar in cele din urma virusul devenind de neidentificat.
Numarul acestor somoni s-a aflat in declin de la inceputul anilor ’90, iar in 2009 numarul celor din raul Fraser a atins cea mai scazuta cota.
Dar in 2010 numarul lor a crescut spectaculos, si 35 de milioane de somoni s-au reintors in rau — cea mai fericita revenire din ultimii 100 de ani, contrastand puternic cu cei 1,5 milioane de somoni care s-au reintors in 2009.
"Acest studiu arata ca boala prezenta la acesti pesti dinainte ca ei sa migreze in lungul raurilor ar putea sa aiba impact asupra procesului de depunere a icrelor Scott Hinch
Cu toate acestea, unii cercetatori afirma ca aceasta revenire spontana din 2010 este un fenomen izolat si se datoreaza in mare parte eruptiei vulcanului din Alaska din anul 2008, si nu ar trebui vazut ca pe un semn ca regiunea raului Fraser se afla in afara pericolului.
In timpul eruptiei, continutul de fier din cenusa ar fi putut fertiliza fitoplanctonul care traieste in ocean, permitandu-i sa se reproduca rapid. Aceasta adundenta de hrana a facut ca numarul somonilor sa atinga un record, producand acea revenire numeroasa din 2010.
In noiembrie 2009 premierul canadian Stephen Harper a ordonat o ancheta juridica pentru analizarea scaderii numarului de somoni din raul Fraser. Comisia Cohen din Vancouver se ocupa de asemenea de investigarea acestei probleme.
Avocatii lui Morton au cerut Comisiei Cohen sa verifice si daca acest potential virus afecteaza somonii salbatici sau daca nu cumva acesta este o mutatie a leucemiei somonului.
O anumita parte a somonilor de pe Fraser, si anume cei care traiesc in afluentul Harrison, nu au participat la “acel declin vertiginos”, conform spuselor lui Morton.
Numarul somonilor de pe Harrison a crescut constant in ultimii 18 ani, iar Morton crede ca aceasta se datoreaza faptului ca ei migreaza din sudul Insulei Vancover si nu din estul ei, zona care trece pe langa pescariile de somon.
Morton a sustinut vehement ca cele 130 de custi din plasa ale companiei BC Salmon Farmers folosite pentru cresterea somonilor — cu precadere cele din Stramtoarea Georgia, intre continent si Insula Vancouver — au impact negativ asupra speciilor salbatice.
Acociatia BC Salmon Farmers declara ca nici atunci cand activitatea lor este in plina desfasurare, pescariile nu sunt o amenintare pentru migratiile de somoni salbatici.