Statul român, bun de plată. Patronii European Drinks pun sechestru pe acţiunile de la Petrom

.
. (Photos.com)

Proprietarii grupului de companii European Drinks, oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, au instituit sechestru pe o parte din acţiunile statului la Petrom, ca urmare a unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să le plătească acestora despăgubiri de peste 82 de milioane de euro, informează economica.net.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de publicaţia amintită, este vorba despre titluri în valoare de cel puţin 300 de milioane de lei (aproximativ 66,9 milioane de euro).

Procesul a fost intentat în 2005, statul român fiind acuzat de patronii European Drinks că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România, autorităţile române luând decizia de a elimina unele facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

În 2013, Curtea de Arbitraj de la Washington a decis ca statul român trebuie să le plătească celor doi oameni de afaceri aproximativ 82 de milioane de euro (în jur de 370 milioane de lei). La vremea respectivă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice susţineau că statul intenţionează compensarea sumei respective cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de cei doi fraţi.

Ministerul Economiei deţine 20,6% din totalul acţiunilor Petrom, valoarea pachetului la închiderea din 11 decembrie fiind de 4,581 miliarde de lei, adică 1,029 miliarde euro la cursul zilei.

"Nu ne interesează acţiunile, vrem banii"

"Noi încercăm să recuperăm banii, pe noi nu ne intereseaza acţiunile. Noi vrem să recuperăm banii, ca să putem să facem faţă cheltuielilor pe care le avem. Nu ne intereseaza pe noi acţiunile. Acţiunea de executare se poate face şi în Romania şi în Statele Unite sau şi în altă parte pentru că această decizie este executabilă în 140 de ţări. Noi nu am vrut să facem chestia asta, pentru că în România costurile executării sunt mult mai mari. Am încercat să găsim o cale amiabilă să ne înţelegm cu dânşii, dar nu-i interesează", a declarat, pentru HotNews, Ioan Micula.

"Noi am anunţat statul român începând de anul trecut, din decembrie, şi ne-au spus că n-au bani. Decizia e deja de un an de zile, ne amână tot timpul. Cei de la Ministerul Finanţelor nici nu discută cu noi, ei nu discută cu nimeni. Am încercat să vorbim cu ministra, nu discută cu noi. Autorităţile româneşti efectiv distrug locurile de muncă din România", a adăugat Micula.

Replica ministerului Ioanei Petrescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis, în cadrul unui comunicat remis Epoch Times, că Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti 'Mazilu şi Asociaţii' a întocmit procesul verbal de sechestru în dosarul de executare asupra acţiunilor deţinute de statul român la Petrom.

"Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, MFP a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale. De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, MFP a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie. În final, menţionăm că diferendul în faţa Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin MFP, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013", a transmis ministerul condus de Ioana Petrescu.