Statul Poliţienesc: Sute de francezi protestează împotriva unui proiect de lege ce lezează intimitatea cetăţenilor

Cetăţeni francezi protestează în Paris împotriva unei legi care încalcă dreptul la intimitate, 4 mai 2015.
Cetăţeni francezi protestează în Paris împotriva unei legi care încalcă dreptul la intimitate, 4 mai 2015. (ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)

Sute de oameni au ieşit pe străzile capitalei franceze pentru a-şi manifesta nemulţumirea şi dezaprobarea faţă de un nou proiect de lege controversat care va oferi serviciilor secrete mai multă putere pentru spionarea cetăţenilor ţării. Proiectul de lege ar urma sa fie aprobat astăzi de Adunarea Naţională.

“Franţa este o ţară care deja deţine o ramură executivă foarte puternică şi acest proiect de lege va distruge echilibrul de putere şi mai mult. Nu există nicio monitorizare juridică şi oricine poate fi ameninţat ca fiind un potenţial pericol”, a declarat un manifestant pentru Press TV.

Conform proiectului de lege, oficialii vor putea să monitorizeze comunicaţiile digitale şi mobile ale oricărei persoane suspectate de implicare într-o investigaţie “teroristă”, fără necesitatea semnării în prealabil a unui mandat judecătoresc. Mai mult, furnizorii de servicii de Internet şi companiile de telefonie vor fi obligate să divulge date la cererea autorităţilor.

Proiectul de lege s-a materializat la 4 luni după atacurile din 7-9 ianuarie din Paris, incluzând atacurile asupra revistei de satiră Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc. Un total de 17 oameni au fost ucişi în acele atacuri, suspectate de unii ca fiind orchestrate chiar de către statul francez pentru a oferi conducerii ţării un motiv “legal” pentru adoptarea unor astfel de legi controversate.

Dacă este aprobată, legea va permite autorităţilor să plaseze camere video şi dispozitive de înregistrare în reşedinţele private şi să instaleze dispozitive de tip key-logger care să înregistreze fiecare mişcare făcută pe calculator.

Organizaţia Amnesty Internaţional a avertizat luni că proiectul de lege, propus ca o aparentă măsură antitero, va oferi autorităţilor franceze puteri discreţionare pentru a monitoriza oamenii online şi offline.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe