Big Brother à la UE: Juncker doreşte o Armată Europeană pentru a domoli Rusia, stârnind furia Marii Britanii

Jean-Claude Juncker – susţinut de politicieni germani influenţi – a declarat că o “armată europeană” comandată de Bruxelles ar putea oferi un răspuns “mult mai credibil” la ameninţări, precum cele venite din partea Rusiei.
Jean-Claude Juncker (Georges Gobet / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
13.03.2015

Jean-Claude Juncker – susţinut de politicieni germani influenţi – a declarat că o “armată europeană” comandată de Bruxelles ar putea oferi un răspuns “mult mai credibil” la ameninţări, precum cele venite din partea Rusiei.

Dar comentariile sale au declanşat o furtună de proteste în Marea Britanie, unde euroscepticii au avertizat de mult timp în legătură cu ambiţiile Bruxelles-ului de a deţine propria sa forţă de apărare, conform Daily Express.

Mike Hookem, membru al Parlamentului European din formaţiunea politică UKIP şi purtător de cuvânt al apărării, a declarat: “UKIP a fost ridiculizat ani de zile pentru că a sugerat că partidele tradiţionale britanice renunţă treptat la controlul asupra apărării noastre şi se îndreaptă către o Armată Europeană. Totuşi, din nou, predicţiile UKIP s-au dovedit a fi corecte.

“O Armată Europeană va fi o tragedie pentru Marea Britanie. Am văzut haosul pe care l-a creat UE în cazul economiilor din zona euro; aşadar cum putem să ne gândim să avem încredere în ei cu apărarea acestei insule?

“Este pur si simplu un dezastru în devenire, în cadrul căruia Gibraltarul se va întoarce la Spania şi Insulele Falkland rămân expuse unei invazii fără opoziţie din partea Argentinei.

“Chiar şi mai îngrijorătoare ar fi situaţia în care trupele britanice, sub comandă europeană, ar opera în estul Ucrainei.”

Dr. Julian Lewis, parlamentar conservator din cadrul Comitetului de Apărare al Comunelor, a declarat: “Oponenţii conceptului armatei europene au declarat mereu că acest lucru va submina întreaga bază a NATO.

“Uniunea Europeană încearcă acum să spună preşedintelui Vladimir Putin că se i va opune [în cazul Ucrainei] chiar şi fără suportul Statelor Unite.

“Întreaga bază a existenţei NATO a constat în a arăta unui potenţial agresor că un atac asupra oricăruia dintre statele sale membre din Europa va declanşa instant un conflict cu America. Această prostie [armata europeană] va lovi în inima securităţii europene.”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susţinut de mult timp crearea unei forţe europene, a declarat publicaţiei germane Welt am Sonntag: “O astfel de armată ne va ajuta să construim o politică comună în securitate şi pe plan extern, precum şi să ne asumăm responsabilităţile Europei în lume”, susţine Daily Express.

“Imaginea Europei a suferit dramatic şi în privinţa politicii externe şi noi nu părem să fim luaţi în serios, în întregime.”

O astfel de forţă, a adăugat Juncker, ar putea reacţiona credibil la pericolele pe care le înfruntă cei 28 de membri sau vecini ai blocului european.

Suspiciunile Moscovei cu privire la o astfel de mişcare vor fi amplificate de o declaraţie specifică a lui Juncker, care susţine că formarea unui astfel de organism militar va demonstra Rusiei că UE este “serioasă în legătură cu susţinerea valorilor Uniunii Europene.”

Juncker a insistat că forţa nu va intra în competiţie cu NATO, alianţa militară vestică care include majoritatea ţărilor din UE şi pe care Marea Britanie o consideră un fundament al cooperării vestice în privinţa apărării.

“Mai degrabă, o Armată Europeană va genera o cooperare intensivă în privinţa dezvoltării şi cumpărării de echipamente militare şi va genera economii substanţiale”, a mai menţionat Juncker, fost premier al Luxemburgului.

Legiuitorii germani au susţinut la rândul lor crearea unei armate europene. Norbert Rottgen, preşedinte al Comitetului pentru Probleme Externe din cadrul Parlamentului german, a declarat că a sosit momentul unei astfel de forţe, adăugând că europenii cheltuie la un loc pentru armată mult mai mult decât o face Rusia.

Luna trecută, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a declarat că o armată UE ar trebui să fie un ţel pe termen lung.

Propunerile pentru forţa UE de apărare au fost formulate pentru prima dată în cadrul Tratatului de la Lisabona, ce a intrat în vigoare în decembrie 2009.

Marea Britanie a insistat că trebuie să deţină propria sa armată dar păstrându-şi libertatea de a coopera voluntar cu alte state, dacă o cer circumstanţele.

În baza unui acord semnat de fostul premier britanic Tony Blair, Marea Britanie dispune de o relaţie de apărare specială alături de Franţa, conform Daily Express.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: “Poziţia noastră este foarte clară şi susţinem că apărarea este o problemă naţională şi nu responsabilitatea UE, şi nu există nicio perspectivă ca această poziţie să se schimbe sau ca o Armată Europeană să fie creată.”

Statele UE au cunoscut o divizare în privinţa modului în care ar trebui să se răspundă în faţa agresiunii ruse în Ucraina.

În acest context, Marea Britanie a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai unor sancţiuni dure menite să îl forţeze pe Vladimir Putin să se liniştească.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor