Director Yahoo îl confruntă pe şeful NSA cu privire la "intrările secrete" folosite pentru spionaj

Într-una dintre cele mai publice confruntări din anii recenţi între un oficial de vârf al serviciilor americane de informaţii şi Silicon Valley, un oficial senior al Yahoo Inc. l-a criticat pe directorul NSA, amiralul Mike Rogers, la o conferinţă desfăşurată luni asupra spionajului digital.
Amiralul Mike Rogers, şeful NSA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.02.2015

Într-una dintre cele mai mediatizate confruntări din anii recenţi, între serviciile americane de informaţii şi Silicon Valley, un oficial senior al Yahoo Inc. l-a criticat pe directorul NSA, amiralul Mike Rogers, la o conferinţă desfăşurată luni, în legătură cu spionajul digital.

Schimbul de replici a avut loc în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la summitul găzduit de think tank-ul New America pe tema securităţii cibernetice. Rogers a petrecut o oră la această conferinţă, răspunzând unei serii de întrebări legate de practicile agenţiei sale şi legate de ameninţarea cibernetică globală, conform Wall Street Journal.

Alex Stamos, director al departamentului pentru securitatea informaţiilor din cadrul Yahoo Inc., l-a întrebat pe Rogers dacă Yahoo ar trebui să accepte cererile venite din partea Arabiei Saudite, Chinei, Rusiei, Franţei şi altor ţări pentru a construi o “intrare secretă” în unele dintre sistemele Yahoo, care va permite acelor ţări să îşi spioneze anumiţi cetăţeni.

“Se pare că sunteţi de acord cu Comey [directorul FBI James Comey] că ar trebui ca noi să includem erori de criptare în produsele noastre astfel încât guvernul american să poată desfăşura operaţiuni de decriptare”, a declarat Stamos, conform unei transcrieri a dialogului dintre cei doi ce a fost postată de blogul Just Security.

“Asta este interpretarea dumneavoastră”, a răspuns Rogers, întrerupându-l pe directorul Yahoo.

Stamos a încercat să arate că dacă Yahoo oferă NSA [Agenţia americană pentru Securitate Naţională] accesul la astfel de informaţii, atunci şi alte ţări ar putea presa compania să ofere acces la date.

Cu câţiva ani în urmă Yahoo a cedat unei cereri a autorităţilor comuniste de la Beijing, divulgând adresa de IP a unui jurnalist chinez critic la adresa regimului - care a fost ulterior arestat.

Rogers a declarat că este de părere că dezvoltarea unui cadru legal care să permită NSA să acceseze informaţiile criptate fără să anuleze complet programele de securitate ale corporaţiei ar fi un lucru “realizabil”. Rogers a refuzat să ofere alte detalii.

“Ei bine, credeţi că ar trebui să construim uşi laterale pentru alte ţări?” l-a confruntat Stamos.

“Poziţia mea este – ei bine, uite, eu cred că noi minţim când spunem că acest lucru nu este fezabil din punct de vedere tehnic”, a răspuns Rogers. El a adăugat că acel cadru legal trebuie să fie creat din timp de către legiuitori şi nu de către NSA.

"Nu doriţi ca FBI-ul şi nu doriţi ca NSA să decidă unilateral asupra a ceea ce este permisibil", a mai afirmat Rogers.

Acest schimb de replici are loc la mai puţin de două săptămâni după ce directorul executiv al Apple Inc., Tim Cook, a criticat Washington-ul la o conferinţă de securitate cibernetică din California, susţinând că oamenii aflaţi în “poziţii de răspundere” ar trebui să facă totul pentru a proteja intimitatea, şi nu să fure informaţii, susţine Wall Street Journal.

Rogers a încercat să evite întrebările dar a semnalat de asemenea că nu fuge complet de “duel”. Prezenţa sa la summitul de luni a făcut parte dintr-un turneu desfăşurat pe cuprinsul SUA în vederea îmbunătăţii imaginii NSA, după ce agenţia a fost expusă timp de mai mulţi ani la critici publice şi politice declanşate de dimensiunea programelor sale de spionaj şi supraveghere.

Mulţi directori ai unor companii hi-tech rămân sceptici cu privire la motivele şi amploarea programelor NSA, în ciuda eforturilor depuse de Casa Albă şi armata americană de a face apel la o cooperare mai intensă între cele două “tabere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor