Google nu îşi respectă cuvântul: noul Android poate dezactiva criptarea

Un smartphone Samsung Galaxy S III în Berlin
Un smartphone Samsung Galaxy S III în Berlin (Sean Gallup / Getty Images)

Google Inc. a declarat în toamna anului trecut că ultima versiune a sistemului său de operare Android – Android L 5.0 sau “Lollipop” – va sosi în mâinile utilizatorilor complet criptat. Totuşi, nu acesta este cazul cu majoritatea noilor smartphone-uri Android, precum Samsung Galaxy S6 sau Moto E.

Gigantul în motoare de căutare pe Internet a anunţat decizia sa la scurt timp după ce Apple a declarat că va cripta din fabricaţie toate iphone-urile ce funcţionează cu ultimul său sistemul de operare iOS.8. Criptarea ar face aproape imposibilă accesarea datelor private stocate pe un dispozitiv fără cheia programului – lucru împotriva căruia au obiectat guvernele lumii, conform International Business Times.

Google cere totuşi, formal, producătorilor, să susţină criptarea, deşi activarea acesteia înainte ca telefoanele să ajungă în mâinile consumatorilor nu este obligatorie. Acest lucru se datorează unor aparente probleme de funcţionare şi eficienţă înregistrate la aceste telefoane, conform website-ului Ars Technica.

Atât smartphone-ul de la Google Nexus 6 şi cât tableta sa Nexus 9 sunt livrate cu criptarea activată din fabricaţie, dar noile unităţi de la producători precum Motorola şi Samsung apar în această săptămână la Conferinţa Anuală a Telefoanelor Mobile din Barcelona fără această funcţionalitate de protejare a intimităţii, susţine Ars Technica.

“Timp de 3 ani Android a oferit criptare şi cheile nu au fost stocate în afara dispozitivului, aşadar ele neputând fi împărtăşite cu agenţiile de aplicare a legii”, a declarat anul trecut Niki Christoff, purtătoare de cuvânt a Google, pentru Washington Post. “Ca parte a noii noastre versiuni de Android, criptarea va fi prezentă din fabricaţie, astfel că nici un trebuie să te gândeşti să o activezi”.

Agenţiile guvernamentale din jurul lumii s-au opus deciziei Apple şi Google de a cripta dispozitivele pe care rulează programul lor, susţine International Business Times.

Premierul britanic David Cameron a susţinut că ar trebui interzisă criptarea, iar directorul FBI James Comey a avertizat că aceasta prezintă o ameninţare serioasă pentru aplicarea legii şi o problemă pentru siguranţa publică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.