Big Brother se opune dreptului cetăţenilor de a-şi cripta datele
alte articole
Nivelul de spionaj guvernamental împotriva propriilor cetăţeni a devenit atât de sever încât atât Google, cât şi Apple intenţionează să îşi vândă toate seriile de smartphone-uri cu capacitatea de a cripta date.
Apple a declarat pe website-ul său: “Apple nu poate trece peste codul dvs. de acces şi deci nu poate accesa datele. Prin urmare, din punct de vedere tehnic nu putem răspunde mandatelor guvernamentale pentru extragerea acestor date din dispozitivele pe care rulează sistemul Ios 8.”
Înainte de această schimbare în politica firmei, Apple a permis agenţiilor guvernamentale accesul la datele criptate, în baza unui simplu mandat de percheziţie.
Mai nou, directorul FBI James Comey afirmă că nu este deloc de acord cu dreptul de criptare a datelor şi a cerut Congresului american să actualizeze legea de Asistenţă a Comunicaţiilor pentru Agenţiile de Aplicare a Legii (CALEA) şi, astfel, să interzică companiilor hi-tech să blocheze “uşile din spate” existente în produsele lor, metode prin care în prezent se permite agenţiilor de monitorizare să spioneze utilizatorii.
Comey a declarat reporterilor de la Wall Street Journal: “Ceea ce mă îngrijorează mai mult este faptul că aceste companii permit oamenilor să se plaseze deasupra legii”.
Un alt grup de experţi în tehnologie a creat un proiect numit Let's Encrypt. Această iniţiativă urmăreşte să cripteze jumătate din Internet prin utilizarea TSL-ului (Transport Layer Security), succesorul SSL-ului (Secure Socket Layer). În acest mod, masivele proiecte de spionaj digital, precum PRISM (Planning Tool for Resource Integration, Synchronization, and Management) de la NSA, vor deveni inutile atâta timp cât nu vor fi capabile să înfrângă protocoalele de criptare, care vor fi actualizate constant.
Acesta va fi un nou joc de-a şoarecele şi pisica între experţii în criptarea datelor şi spărgătorii de coduri aflaţi în slujba guvernelor.
Conform informaţiilor pe care Edward Snowden aparent le-a divulgat ziarului german Der Spiegel, NSA are probleme în a învinge serviciul Zoho, de email şi chat, care foloseşte un program de criptare integrală. Chiar şi celor din reţeaua de anonimizare TOR (The Onion Router) le-a fost greu să determine cine şi ce spunea sau de unde scria.
Divulgarea de către Snowden a amplorii şi eficienţei programelor guvernamentale de spionaj a forţat oamenii şi companiile să îşi cripteze datele. Electronic Freedom Foundation are o pagină dedicată criptării datelor (https://www.eff.org/encrypt-the-web-report). Acest site oferă statistici care arată ce tipuri de măsuri de securitate folosesc diverse companii pentru ca datele lor să fie cât mai greu de văzut, copiat, furat sau examinat de către alte persoane decât cele care ar trebui să o facă.
Electronic Freedom Foundation a lansat de asemenea un website numit Surveillance Self-Defense (https://ssd.eff.org/en/index), care ajută utilizatorii să afle cum se pot proteja şi oferă multiple opţiuni şi mijloace în funcţie de sistemele de operare şi nivelul de aprofundare a cunoştinţelor din domeniu de către utilizatori.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.