Statinele accelerează calcifierea arterială

O cercetare publicată recent arată că utilizarea mai frecventă a medicamentelor pe bază de statine este asociată cu bolile arterei coronare şi calcifierea arterei aorte, care contribuie în mare măsură la mortalitatea cardiovasculară, precum şi la alte cauze de mortalitate.
Conform Arhivelor Medicinii Interne: “Pana cand vor exista date care sa sustina aplicarea statinelor in prevenirea primara vom continua sa o clasificam ca o interventie fara un beneficiu cunoscut, dar cu riscuri precise.” (Tim Boyle / Getty Images)
Sayer Ji
15.08.2012

În studiile anterioare, cercetătorii au analizat datele provenite de la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi ateroscleroză avansată şi au constatat că o calcifiere a arterei aorte "a fost semnificativ mai mare în cazul celor care utilizau mai frecvent statinele decât cei ce le foloseau mai puţin frecvent".

Mai mult decât atât, într-un subgrup de participanţi, care iniţial nu au primit statine, "progresia atât a CAC [calcifierea arterei coronare] cât şi a CAA [calcifierea arterei aorte] a crescut în mod semnificativ odată cu utilizarea frecventă a statinelor".

Probabil că cel mai alarmant în ceea ce priveşte această nouă constatare este faptul deja demonstrat că statinele cresc în mod semnificativ riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, fapt care a determinat Food and Drug Administration (FDA), pe 27 februarie 2011, să adauge "riscul de diabet zaharat", pe eticheta de avertizare a tuturor medicamentelor pe bază de statine comercializate în SUA.

Acum, cu această ultimă descoperire, se poate spune nu numai că statinele produc, probabil, diabetul zaharat de tip 2 în rândul populaţiei sensibile, dar accelerează şi complicaţiile cardiovasculare asociate cu boala - un fapt dureros de ironic şi foarte îngrijorător, având în vedere că acestea ar trebui să reducă morbiditatea şi mortalitatea cardiovasculară, nu să le accelereze.

Dacă ştiţi pe cineva care foloseşte medicamentele pe bază de statine, mai ales pe cineva care are, de asemenea, diabet zaharat sau prezintă riscul de a dezvolta această boală, vă rugăm să le distribuiţi aceste informaţii.

Acest articol a fost publicat iniţial pe greenmedinfo.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor