Dovezi noi privind legatura dintre Parkinson si statin

Papa Ioan Paul al 2-lea a suferit de boala Parkinson.
Papa Ioan Paul al 2-lea a suferit de boala Parkinson. (Vincenzo Pinto / AFP / Getty Images)

WASHINGTON — O noua cercetare arata o legatura puternica intre boala Parkinson si nivelurile scazute de colesterol "rau". Cercetatorii americani lanseaza un nou studiu asupra acestui lucru.

Echipa Universitatii din Carolina de Nord planuieste teste clinice care implica mii de oameni pentru a vedea daca statinele, care reduc lipoproteinele cu densitate mica (LDL), ar putea cauza Parkinson la unii oameni.

O alta cercetare a sugerat timp de mai multi ani ca oamenii cu nivel anormal de scazut de LDL ar putea fi expusi unui risc mai ridicat pentru Parkinson.

Xuemei Huang si colegii sai au gasit ca pacientii cu nivel scazut de LDL colesterol (colesterol rau) este de cel putin 3 ori si jumatate mai probabil sa dezvolte boala lui Parkinson decat cei cu nivel ridicat de LDL.

Notand in jurnalul de Chimie si Industrie, ei au declarat ca planuiesc un studiu mai mare in care pacientii vor folosi statine.

“Sunt foarte ingrijorat si de aceea planuiesc un studiu in perspectiva asupra a 16.000 de pacienti pentru a examina rolul posibil al statinelor,” a declarat Huang. Studiul in perspectiva inseamna ca pacientii sunt supravegheati pentru o anumita perioada de timp pentru a vedea cum evolueaza bolile sau conditiile.

Huang a indicat si alte studii care au aratat ca oamenii cu APOE2, o gena care cauzeaza colesterol natural scazut, au un mare risc pentru Parkinson. O alta variatie a genei, APOE4, este asociata cu riscul bolii lui Alzheimer.

Parkinson este o boala localizata pe creier incurabila care paralizeaza pacientii. Pacientii pot avea de asemenea dificultati in a se deplasa sau vorbi si s-ar putea sa tremure necontrolat uneori.

Conform Institutului National al Sanatatii, Parkinson afecteaza cel putin 500.000 de oameni numai in Statele Unite. Dar bolile de inima afecteaza 70 de milioane de americani, conform Centrului american pentru Prevenirea si Controlul Bolilor si ucid peste 910.000 de oameni in fiecare an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură