Statele Unite impun sancţiuni fostului premier georgian Bidzina Ivanişvili. Opoziţia şi Zelenski laudă decizia americanilor
Statele Unite l-au sancţionat vineri pe miliardarul georgian Bidzina Ivanişvili, fost prim-ministru, considerat în general liderul de facto al ţării, afirmând că acesta subminează democraţia şi permite Rusiei să obţină beneficii.
Ivanişvili, care a făcut miliarde în Rusia în domeniul metalelor şi al telecomunicaţiilor în anii 1990, a fost vârful de lance al îndepărtării Georgiei de Occident şi a acuzat agenţiile de informaţii străine că încearcă să împingă ţara în război cu Rusia, potrivit Reuters.
Criticii spun că, sub conducerea partidului său Visul Georgian, ţara a devenit mai autoritară şi pro-Moscova.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul îl sancţionează pe Ivanişvili pentru "subminarea viitorului democratic şi euro-atlantic al Georgiei în beneficiul Federaţiei Ruse".
Blinken a declarat că Ivanişvili a pus în aplicare "acţiuni sau politici care subminează procesele sau instituţiile democratice din Statele Unite sau din străinătate" pentru Rusia.
Sancţiunile, care îngheaţă orice active americane aparţinând lui Ivanişvili, vin după ani de relaţii deteriorate între Occident şi Georgia, o fostă republică sovietică, în prezent candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a calificat măsura drept "şantaj" şi a afirmat că este "răsplata" lui Ivanişvili pentru că a protejat Georgia de război.
El a repetat afirmaţiile aliaţilor lui Ivanişvili potrivit cărora miliardarul a fost supus de facto sancţiunilor SUA timp de ani de zile, ceea ce Washingtonul neagă.
Visul georgian, care este dominat de Ivanişvili, afirmă că este angajat în favoarea unei Georgii democratice şi pro-occidentale, menţinând în acelaşi timp legături pragmatice cu Rusia vecină.
Dar luna trecută a îngheţat negocierile cu UE până în 2028, oprind brusc un obiectiv naţional de lungă durată.
Îngheţarea a declanşat proteste şi o represiune în urma căreia peste 400 de persoane, inclusiv politicieni din opoziţie, au fost reţinute.
Liderul opoziţiei şi Ucraina salută sancţiunile
Agenţia georgiană de ştiri Interpress l-a citat pe Giorgi Vaşadze, lider al Mişcării Naţionale Unite din opoziţie, ca afirmând că salută sancţiunile împotriva lui Ivanişvili.
"Lupta poporului are rezultatele sale", a spus Vaşadze. "Întreaga lume vede protestul poporului georgian, iar acesta este un succes serios al acestui protest".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat mişcarea SUA, spunând că Ivanişvili "este efectiv conducătorul din Tbilisi astăzi şi face totul pentru a preda Georgia sub controlul lui (preşedintele rus Vladimir) Putin".
"Pierderea oricărei ţări din regiunea noastră, distrugerea democraţiei pentru o naţiune şi răspândirea influenţei criminale a Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa întregii regiuni şi a tuturor popoarelor sale", a scris Zelenski pe Telegram.
La 18 decembrie, SUA a sancţionat mai mulţi oficiali ai Ministerului georgian de Interne pe care i-a acuzat de complicitate în reprimarea protestatarilor.
Ivanişvili a susţinut în acest an legi care reglementează "agenţii străini" şi drepturile LGBT, despre care criticii spun că sunt draconice şi inspirate de Rusia.
Tulburările recente din Georgia au avut loc după alegerile contestate din octombrie, în cadrul cărora rezultatele oficiale au acordat partidului Visul Georgian aproape 54% din voturi. Partidele de opoziţie susţin că alegerile au fost marcate de fraudă şi sunt ilegitime.
Preşedinta Salome Zurabişvili, un critic al partidului Visul Georgian, a declarat că nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi că nu va părăsi funcţia la sfârşitul mandatului său.
Succesorul său, Mihail Kavelaşvili, ales de deputaţii din cadrul partidului Visul Georgian, urmează să fie învestit duminică.
Visul Georgian a declarat că se aşteaptă ca relaţiile cu SUA să se îmbunătăţească în timpul viitoarei administraţii a preşedintelui ales Donald Trump.