Statele Unite fac presiuni asupra UE să adopte controversatul acord TTIP [presa germană]
alte articole
Mass media germană susţine că cele 240 de pagini referitoare la negocierile secrete privind acordul transatlantic de comerţ liber, obţinute de Greenpeace, dezvăluie presiunile exercitate de Statele Unite asupra Uniunii Europene în vederea aprobării acordului.
Washingtonul blochează exporturile de automobile europene în SUA pentru a forţa populaţia UE de 508 milioane să cumpere produse agricole americane ce prezintă un risc mult mai ridicat pentru mediul înconjurător, au susţinut ziarul german Süddeutsche Zeitung (SZ) şi două posturi publice ale televiziunii germane.
Greenpeace a declarat că va publica materialele luni, în ciuda manierei secrete adoptate de echipele de negociere ale SUA şi UE în timpul celor trei ani de discuţii referitoare la Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP).
TTIP este foarte nepopular în Germania. În ajunul unei vizite efectuate recent de preşedintele american Barack Obama la un târg comercial important în oraşul german Hanovra, zeci de mii de persoane au protestat împotriva acordului.
Documentele par autentice
Agenţia germană de ştiri DPA a declarat că persoane la curent cu stadiul discuţiilor au confirmat autenticitatea documentelor. Accesibilitatea a fost până acum foarte limitată.
Prin blocarea exporturilor de automobile europene în SUA, Washingtonul a dorit ca UE să înlocuiască principiul său preventiv privind siguranţa consumatorului cu abordarea americană care permite comercializarea tuturor alimentelor până când se dovedeşte că sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor, au declarat ziarul SZ şi canalele NDR şi WDR ale reţelei de televiziune ARD.
Principiul UE ca produsele să fie întâi certificate ca sigure înainte să fie date spre consum a fost deseori citat de blocul european pentru a restricţiona importurile de produse americane modificate genetic şi tratate cu hormoni.
Panelurile publice de arbitraj blocate
Entităţile media germane au susţinut că documentele dezvăluite de Greenpeace au arătat, de asemenea, că SUA blochează cererea UE ca panelurile de arbitraj care se ocupă de procesele corporaţiilor să fie ale statului şi nu private, aşa cum doreşte Washingtonul.
Jürgen Knirsch, expert Greenpeace, a declarat că ceea ce a ieşit până acum din cercul închis al discuţiilor “sună ca un coşmar”.
“Acum ştim că acest lucru ar putea la fel de bine să devină realitate”, a adăugat Knirsch.
Obama şi Merkel urgentează negocierile
În cadrul vizitei sale în Hanovra, preşedintele american Barack Obama, împreună cu Angela Merkel, au făcut apel la urgentarea negocierilor TTIP.
Obama a precizat că speră că discuţiile se vor concluziona în 2017, după alegerile prezidenţiale americane din luna noiembrie a acestui an.