UE, Canada ajung la consens cu privire la acordul global CETA
alte articole
Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, şi Ministrul Comerţului Internaţional canadian, Chrystia Freeland, au afirmat într-o declaraţie emisă luni că revizuirea legală a CETA a fost "terminată" şi că atât Canada, cât şi UE au fost "încrezătoare" că CETA, controversatul acord de comerţ liber, va fi semnat în 2016 şi va intra în vigoare în 2017.
"Aceasta este de fapt un acord comercial placat cu aur", a declarat Freeland la un briefing din Ottawa, numindu-l un "acord comercial reper".
Liderii canadieni şi europeni au încheiat în mod oficial acordul în 2014, dar punerea lui în aplicare a fost amânată din cauza obiecţiilor de ultim moment în Europa datorate dispoziţiilor de creare a unui sistem de protecţie a investiţiilor care ar ajuta la protejarea companiilor de o eventuală intervenţie guvernamentală.
Acest sistem este esenţial pentru un acord similar, dar cu mult mai ambiţios, aflat în prezent în curs de negociere între UE şi SUA, şi care a atras critici dure din Europa. În Germania, sute de mii de oameni s-au adunat în luna octombrie pentru a se opune ambelor acorduri. Oponenţii afirmă că măsura favorizează afaceri imense ce ar putea combate reglementările naţionale care încalcă acordul comercial şi le ameninţă investiţiile.
Noul acord include modificări importante ale sistemului de protecţie a investitorilor în litigiu, potrivit căruia un tribunal permanent cu personal independent şi arbitri calificaţi vor audia toate plângerile.
Ratificarea modificărilor de către Canada reprezintă o victorie semnificativă pentru Comisia Europeană, care se confruntă cu o presiune mare pentru a convinge Statele Unite să fie de acord cu aceeaşi ofertă.
"Aceasta este practic 100 la sută ceea ce am propus Statelor Unite ale Americii," a declarat un înalt oficial al UE agenţiei de ştiri AFP.
UE se situează pe al doilea loc - după Statele Unite ale Americii - în rândul partenerilor comerciali ai Canadei, în timp ce Canada se clasează pe locul al 12-lea printre partenerii comerciali cei mai importanţi ai UE. Printre altele, acordul va elimina 99 la sută din taxele vamale - reprezentând economii anuale de 407 milioane de euro (445 milioane dolari americani) numai în tarife.
Reamintim în context că, în urmă cu o sătămână, 280 organizaţii din Europa, Canada şi SUA au cerut Comisiei Europene eliminarea mecanismului de soluţionare a litigiilor dintre investitor şi stat (ISDS) şi a aşa-numitului înlocuitor - Sistem de Tribunale pentru Investiţii (ICS), din TTIP, CETA (tratatul UE - Canada) şi toate celelalte acorduri comerciale.
Contestatarii ISDS şi ICS acuză că ambele mecanisme dau drepturi exclusive investitorilor străini, prin urmare sunt discriminatorii faţă de investitorii şi comunităţile autohtone, fără nicio dovadă a beneficiilor la adresa societăţii extinse. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.