Obama: Cancelarul german Angela Merkel este un “partener de încredere”

Preşedintele american a lăudat-o pe Angela Merkel ca fiind un “partener de încredere”. Obama a susţinut că maniera în care cancelarul german a gestionat criza refugiaţilor este “curajoasă”. Obama a sosit duminică în oraşul german Hanovra pentru a promova acordul TTIP.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă comună în oraşul german Hanovra, 24 aprilie 2016.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă comună în oraşul german Hanovra, 24 aprilie 2016. (Captură Foto)

La o conferinţă de presă ţinută, duminică în Hanovra, alături de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Barack Obama a declarat că SUA şi UE trebuie să depună în continuare eforturi pentru un acord de comerţ liber trans-atlantic.

Obama a precizat că acordurile comerciale anterioare ale SUA au întărit economia, adăugând că, deşi oamenii sunt neliniştiţi în privinţa globalizării, vor fi probleme dacă Washingtonul nu va reuşi să rămână competitiv în faţa economiilor în creştere din Asia.

Acordul pentru comerţ liber între SUA şi UE, numit Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), va înlătura barierele birocratice şi inutile de reglementare, înlesnind afacerile dintre cei doi parteneri, a declarat Obama reporterilor.

Liderul american a subliniat problemele de securitate, precum lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, şi a susţinut că SUA şi Germania îşi vor intensifica cooperarea în domeniul contraterorismului şi al informaţiilor. În plus, el a apreciat maniera în care Angela Merkel a gestionat criza refugiaţilor, susţinând că aceasta “se află de partea bună a istoriei”.

“Zonele de siguranţă” din Siria

“Suntem foarte îngrijoraţi din cauza intensificării luptelor din Siria în ultimele câteva zile şi considerăm că singura soluţie reală durabilă este una politică, care va îndrepta Siria spre un guven care îi va reprezenta pe toţi sirienii”, a susţinut Obama.

Merkel, care s-a aflat sâmbătă în Turcia, în Gaziantep, şi a vizitat o tabără pentru refugiaţi sirieni, şi-a susţinut declaraţia privind crearea unei “zone sigure” în Siria, afirmând că acele zone sunt necesare pentru ca oamenii să se simtă în siguranţă, să poată primi alimente şi ajutoare umanitare fără să fie îngrijoraţi de război. Aceste zone de siguranţă, totuşi, trebuie să fie incluse în discuţiile pentru pacea siriană din Geneva, a adăugat Merkel.

Totuşi, Obama a declarat că înfiinţarea unor zone sigure în Siria va fi dificilă.

Conferinţa de presă a lui Merkel şi Obama a fost probabil ultima apariţie comună a lor în Germania, în condiţiile în care preşedintele american îşi va finaliza cel de-al doilea mandat la sfârşitul acestui an.

Merkel a mai precizat că relaţia ei cu preşedintele americane este o dovadă a unui parteneriat strâns şi a unei prietenii bazate pe încredere.