Franţa a blocat furnizarea navelor Mistral către Rusia

Franţa nu va livra, pentru moment, primul din cele două transportatoare de elicopter Mistral către Rusia din cauza acţiunilor Moscovei în estul Ucrainei, a anunţat miercuri biroul preşedintelui francez.
Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.09.2014

Franţa nu va livra, pentru moment, primul din cele două transportatoare de elicopter Mistral către Rusia din cauza acţiunilor Moscovei în estul Ucrainei, a anunţat miercuri biroul preşedintelui francez.

Franţa, care se va alătura partenerilor NATO la summitul din Marea Britanie de joi, s-a confruntat cu presiuni mari din partea Washingtonului şi a altor aliaţi care i-au solicitat să oprească vânzarea navelor de război din clasa Mistral, care ar trebui furnizate începând din luna octombrie.

Patru sute de marinari ruşi s-au antrenat pentru a opera transportatorul, încă de la începutul lunii iunie, în şantierele navale franceze din Saint Nazaire.

Avertizând că Moscova s-ar putea confrunta cu sancţiuni suplimentare, preşedintele François Hollande a anunţat săptămâna trecută că va fi ”intolerabil şi inacceptabil” dacă se dovedeşte că forţele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, fapt pe care Rusia îl neagă.

”Acţiunile recente ale Rusiei merg împotriva fundamentului securităţii din Europa”, s-a precizat într-un comunicat emis de biroul lui Hollande în urma unei întâlniri dintre preşedinte şi consilierii săi militari.

”Preşedintele republicii a concluzionat că în ciuda perspectivei de încetare a focului, care nu a fost confirmată încă şi implementată, condiţiile în care Franţa ar putea autoriza furnizarea primului transportator de elicoptere nu sunt încă stabilite”.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat un plan pentru o încetare a focului în estul Ucrainei, miercuri, dar premierul ucrainean l-a acuzat că încearcă să înşele NATO înaintea summitului pentru a preîntâmpina noi sancţiuni ale Uniunii Europene.

După transmiterea comunicatului prezidenţial, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, nu a respins complet posibilitatea ca Franţa să livreze navele de război.

”Decizia pe care preşedintele a trebuit să o adopta era: există azi condiţiile necesare furnizării? Nu, dar sperăm că ele vor exista pe viitor”, a declarat Fabius pentru BFMTV.

”Nicio tragedie”

Ministrul rus al Apărării a încercat să minimalizeze decizia franceză, precizând că (lipsa navelor n.r.) nu va împiedica modernizarea armatei şi nici nu-i va frâna planurile de reformă, a raportat agenţia de ştiri TASS.

"Deşi, desigur, este neplăcut şi se adaugă la anumite tensiuni în relaţiile cu partenerii noştri francezi, anularea acestui contract nu va fi o tragedie pentru modernizarea noastră (a armatei)'', a declarat ministrul adjunct al Apărării, Yuri Borisov pentru agenţia rusă de ştiri.

Decizia de a bloca furnizarea navelor va lua o partea din presiunea pusă asupra Franţei, atunci când liderii NATO se vor întâlni în Ţara Galilor pentru un summit axat în mare parte pe conflictul din Ucraina şi tensiunile în creştere cu Rusia.

”Din păcate, Rusia prin acţiunile sale a făcut ca acest gen de decizie să fie singura decizie posibilă”, a declarat un înalt oficial NATO.

Până acum, Franţa a rezistat presiunilor aliaţilor care-i cereau stoparea livrării navelor de război, precizând că aceasta măsură va afecta mai mult Parisul decât Moscova.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, a salutat decizia Franţei în cadrul briefingului, precizând că: ”Noi credem că este o decizie înţeleaptă”.

Încă din luna iulie, preşedintele francez a declarat că Franţa va respecta contractul pentru primul transportator, şi a adăugat că este pregătită să reevalueze livrarea celui de-al doilea în 2016.

Marţi, diplomaţii francezi au sugerat că livrarea primului transportator de elicopter va continua.

Parisul a declarat în mod repetat altor ţări că trebuie să împartă povara adusă de impunerea unei noi runde de sancţiuni împotriva Rusiei şi că orice măsuri ar trebui să includă sectoarele energetice, financiare şi de apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor