PSD recidivează cu atacurile împotriva justiţiei

Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Cătălin Ivan
Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Cătălin Ivan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.01.2014

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat la Digi24 că partidul pe care îl reprezintă îşi menţine poziţia referitor la condamnarea lui Adrian Năstase, subliniind că fostul premier a fost judecat incorect, pe motive politice.

Întrebat de jurnalişti dacă îl va sfătui pe Victor Ponta să-şi retracteze declaraţiile anterioare, Cătălin Ivan a declarat, potrivit Hotnews, că "preşedintele PSD a spus ceea ce gândesc 99,9% dintre membrii PSD şi nu numai. Este o declaraţie asumată nu numai de Victor Ponta, ci de întreg partidul".

"Noi ne menţinem poziţia, pentru că sunt evidente...Toată argumentaţia Curţii şi ce au scris negru pe alb judecătorii la prima condamnare, motivarea, arată foarte clar că nu au existat probe directe care să-l acuze pe Năstase de ceva şi totuşi a făcut puşcărie", a precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebat despre declaraţiile preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stânciu, care l-a acuzat pe premierul Ponta că prin afirmaţiile sale contribuie la decredibilizarea justiţiei, Ivan a replicat că "cel care a decredibilizat justiţia a fost Traian Băsescu în cei nouă ani când a încercat să controleze justiţia".

"Traian Băsescu a spus public care sunt cheile prin care poţi controla justiţia, a recunoscut că sună procurorii, regimul lui a fost puternic şi pentru că el a avut această obsesie de a controla justiţia," a explicat acesta.

Ivan a recunoscut însă că "acum justiţia trebuie repusă în drepturi şi recredibilizată, iar toate încercările de politizare trebuie blocate".

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a asumat joi raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Potrivit CSM, ca urmare a declaraţiilor premierului Ponta s-a creat în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în actul de justiţie şi de nesiguranţă.

"Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici", a declarat recent premierul Ponta.

Premierul a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, aflată acum la închisoare. Ponta a acuzat politizarea Justiţiei, plângându-se de tergiversarea dosarelor unor politicieni, dând exemplu cazul Monica Iacob Ridzi, dar şi de tratarea cu prioritate a dosarelor altor politicieni. În acelaşi timp el a aruncat dubiul asupra dosarelor lui Adrian Năstase, Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi.

Afirmaţiile premierului Ponta privind condamnarea lui Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care va fi prezentat în cursul zilei joi în Plenul CSM.

"Este extrem de grav ca oameni politici care deţin importante funcţii în stat să facă afirmaţii care urmăresc decredibilizarea sistemului juridic. Ca premier al României, este foarte grav să spui că sentinţele care se dau la Înalta Curte sunt influenţate politic", a declarat la Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

"Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat - sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor