Atacurile PSD asupra Justiţiei: Cazanciuc o scaldă

Robert cazanciuc, ministrul Justiţiei, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 39 septembrie 2013
Robert cazanciuc, ministrul Justiţiei, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 39 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, în plenul CSM, că, în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar, el consideră că ar trebui să fie judecate mai degrabă faptele decât anumite declaraţii făcute într-un anumit context.

Robert Cazanciuc a participat la şedinţa plenului CSM în contextul discutării raportului Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

"Cu privire la fondul discuţiei, sigur, din punctul meu de vedere, anumite declaraţii trebuiau cel puţin nuanţate. Dar, discutând de independenţa sistemului, cred că ar trebui să judecăm mai degrabă faptele decât anumite declaraţii făcute într-un anumit context. Şi dacă e să judecăm faptele, cel puţin de când sunt eu ministru al Justiţiei, cred că avem destule dovezi prin care Guvernul a sprijinit în mod constant şi a oferit cadrul normativ şi susţinerea financiară pentru ca sistemul să poată funcţiona şi să fie cu adevărat independent", a declarat Robert Cazanciuc.

Totodată, ministrul Justiţiei a criticat faptul că au apărut în presă concluziile Inspecţiei Judiciare înainte de şedinţa CSM şi a catalogat acest lucru ca o lipsă de respect faţă de membrii CSM: "Am văzut un material în această dimineaţă. Cred că este un lucru care arată o lipsă de respect faţă de membrii CSM să aflăm din spaţiul public propunerea unei inspecţii. Nu vom face neapărat o anchetă despre cum a apărut în spaţiul public".

Cazanciuc a declarat că este nevoie de o dezbatere cu societatea civilă, cu politicieni şi cu magistraţii referitor la elaborarea unui cod de conduită politică privind justiţia.

"Sunt în continuare, mai ales în acest an, adeptul unei dezbateri cu magistraţii, cu societatea civilă, cu politicienii, despre necesitatea sau nu a unui cod de conduită politică cu privire la justiţie. (...) Trebuie să stabilim foarte clar jaloanele pe care să ni le asumăm toţi, pe care să le respectăm toţi", a declarat acesta.

"Sper ca acest lucru să se întâmple în curând. Este vorba de atitudinea pe care politicienii ar trebui să o aibă faţă de justiţie. Sunt anumite declaraţii care puteau fi nuanţate", a adăugatministrul Justiţiei.

CSM şi-a asumat joi raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Potrivit CSM, ca urmare a declaraţiilor premierului Ponta s-a creat în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în actul de justiţie şi de nesiguranţă.

"Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici", a declarat recent premierul Ponta.

Premierul a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, aflată acum la închisoare. Ponta a acuzat politizarea Justiţiei, plângându-se de tergiversarea dosarelor unor politicieni.

Afirmaţiile premierului Ponta privind condamnarea lui Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care va fi prezentat în cursul zilei joi în Plenul CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne