SRJ MediaSind cere intervenţia Parlamentului în cazul acuzaţiilor de cenzură din AGERPRES

Jurnalistului Marius Hosu i-au fost retrase trei ştiri din care românii ar fi putut afla cum sunt văzute peste graniţă protestele de duminică. În locul celor trei ştiri, conducerea Agerpres a dispus publicarea articolului "Presa internaţională reflectă protestele de la Bucureşti", în care au fost eliminate toate referirile corespondenţilor străini cu privire la liderul unui important partid politic.
Loredana Diacu
26.01.2017

alte articole

Cristian Godinac, preşedintele Mediasind (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.01.2017

SRJ MediaSind cere intervenţia Parlamentului României, pentru a sancţiona tentativele de limitare a libertăţii de exprimare şi de obstrucţionare a adevărului în cadrul Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, după ce jurnalistului Marius Hossu i-au fost anulate trei ştiri privind protestele anti-graţieri de duminică.

"Biroul Executiv al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind – filiala Agerpres consideră inacceptabile explicaţiile directorului general Alexandru Ioan Giboi, făcute presei, cu privire la decizia de eliminare din flux şi de pe site, a trei ştiri referitoare la protestele din 22 ianuarie a.c., ce au avut loc în Bucureşti şi în ţară. Menţionăm că toate cele trei articole anulate erau traduceri ale relatărilor despre respectivele evenimente, aparţinând agenţiilor internaţionale de presă Reuters, Agenţia France Press - AFP şi Agenţia Deutsche Press - DPA.

SRJ MediaSind -filiala AGERPRES consideră că anularea ştirilor respective a fost o decizie pripită, care a afectat atât demnitatea profesională a jurnalistului Marius Hosu, cât şi prestigiul instituţiei publice de presă.", se arată în comunicatul de presă remis de MediaSind redacţiei Epoch Times.

Conform sindicaliştilor, afirmaţia directorului AGERPRES, potrivit căreia aceste ştiri nu ar corespunde standardelor agenţiei de presă, nu respectă adevărul. Astfel, în niciun document care produce efecte juridice în agenţie - Regulament intern, Codul Deontologic, Contractul Colectiv de Muncă, Contractul Individiual de Muncă sau fişa de post - nu este prevăzut faptul că o traducere integrală după o relatare de presă, despre un eveniment, ar fi interzisă.

Mai mult, conform uzanţelor AGERPRES, o ştire se poate anula doar în cazuri excepţionale, şi anume atunci când aceasta nu corespunde adevărului, sau nu respectă standardele deontologiei profesionale. Or, în acest caz, ştirile anulate erau traduceri ale unor relatări profesioniste ale unor jurnalişti din cele mai prestigioase agenţii de presă din lume, arată sindicatul.

"Considerăm că, din moment ce era depusă deja o sesizare la Comisia de Etică şi Disciplină, prin care erau reclamate posibile acte de cenzură, directorul general ar fi trebuit să se pronunţe asupra vinovăţiei redactorului Marius Hosu doar după cercetarea cazului de către forul abilitat de lege să soluţioneze astfel de situaţii.

Din păcate, pentru curajul de a fi semnalat acte de cenzură, jurnalistului Marius Hosu i s-au transmis ameninţări din partea unor persoane din conducerea AGERPRES, fapt care ar putea atrage răspunderea civilă şi penală a autorilor.", se mai precizează în comunicat.

MediaSind mai precizează că în locul celor trei ştiri anulate, conducerea AGERPRES a dispus publicarea, în data de 23 ianuarie 2017, a unui articol cu titlul Presa internaţională reflectă protestele de la Bucureşti, din care au fost eliminate toate referirile din relatările corespondenţilor străini cu privire la liderul unui important partid politic.

"Acest lucru ridică numeroase semne de întrebare faţă de adevăratele motive care au stat la baza deciziei conducerii.", susţine MediaSind.

Pe de altă parte, decizia de a publica articolul respectiv constituie o recunoaştere implicită a nevoii de a informă clienţii AGERPRES despre modul în care presa internaţională reflectă protestele, ceea ce redactorul Marius Hosu făcuse deja, în seara zilei precedente, fără a trunchia informaţiile existente la momentul respectiv, se mai precizează în comunicat.

"Având în vedere aceste fapte, care pot afecta grav credibilitatea instituţiei şi crea suspiciuni că instituţia ar fi supusă unor presiuni politice, SRJ MediaSind solicită conducerii AGERPRES să renunţe la astfel de acţiuni care nu fac decât să ştirbească prestigiul agenţiei.

SRJ MediaSind cere, totodată, intervenţia Parlamentului României, pentru a sancţiona tentativele de limitare a libertăţii de exprimare şi de obstrucţionare a adevărului.", concluzionează MediaSind.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor