Iohannis: Evident că am un plan B dacă Guvernul adoptă ordonanţele Iordache

Dacă Guvernul Grindeanu decide totuşi, în ciuda protestelor din stradă şi a nemulţumirilor ridicate de cele mai autorizate voci din Justiţie, să adopte controversatele ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, preşedintele Klaus Iohannis susţine că are un "plan B".
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.01.2017

Aflat în vizită oficială la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că are şi un "plan B" în cazul în care Guvernul Grindeanu va adopta ordonanţele privind graţierea şi ciopârţirea Codurilor penale în favoarea infractorilor.

Întrebat de reporterul Agerpres dacă va continua proiectul referendumului în cazul în care Guvernul va adopta controversatele OUG-uri, Iohannis a replicat:

"Haideţi să nu discutăm la modul dacă şi parcă. Eu totuşi cred într-o abordare raţională din partea Guvernului, a majorităţii parlamentare. Singura abordare normală pentru o democraţie ar fi fost discutarea în Parlament a acestui subiect".

Are un plan "B" în cazul în care Guvernul va merge totuşi înaintea cu aceste ordonanţe? "Evident că am un plan B, dar nu vi-l spun astăzi", a subliniat Iohannis.

În aceeaşi zi, premierul Sorin Grindeanu susţinea că încă nu ştie care va fi soarta OUG-urilor pentru că nu a vorbit cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

"O să mă informez în zilele următoare, mâine, poimâine, despre ceea ce s-a întâmplat din acest punct de vedere", a declarat Grindeanu.

Întrebat dacă vor fi făcute modificări la cele două proiecte de OUG, premierul a răspuns: "O să văd în urma informării pe care mi-o va da ministrul Justiţiei".

Reamintim că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificărilor promovate în domeniul Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă de Guvernul Grindeanu.

În acelaşi timp, trebuie menţionat că dacă intră în vigoare ordonanţele chiar şi un singur minut, efectele vor fi devastatoare.

"Un singur minut să intre în vigoare, chiar dacă ulterior Curtea Constituţională observă în mod clar neconstituţionalitatea, apare raţionamentul legii mai favorabile, toată lumea va spune: "nu avem ce face, închidem toate dosarele", magistraţii nu vor mai avea de lucru decât foarte puţin, dumnealor vor fi liniştiţi fără dosare, va fi o stare de linişte şi "prosperitate" în ţară", a tras un semnal de alarmă recent procurorul general Augustin Lazăr, într-un interviu acordat ziare.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor