Spitalul Militar din Bruxelles confirmă infectarea cu bacterii intraspitaliceşti la răniţii din Colectiv
alte articole
UPDATE: Mangerul Institutului de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş", doctorul Adrian Străinu-Cercel, a ţinut să explice marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de secretarul de stat Dorel Săndesc de la Ministerul Sănătăţii, că răniţii de la Colectiv care au fost trimişi în spitalele din străinătate erau colonizaţi cu bacterii, nu infectaţi, relatează B1 TV.
Cercel a mai adăugat că fiecare persoană în parte este colonizată de bacterii, unele chiar indispensabile vieţii.
"Ceea ce spune acest comunicat de presă, este faptul că pacienţii erau colonizaţi la internare cu un anumit tip de germeni. Atenţie, colonizaţi, nu infectaţi. Sunt două lucruri total diferite, este o diferenţă majoră între colonizare şi infectare. Colonizarea înseamnă că sunt populaţi cu un anumit tip de germene, dar care nu generează un proces infecţios. Asta înseamnă că noi suntem colonizaţi în totalitate, în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele, pe orice. Dacă nu am fi colonizaţi, nu am putea să creştem, nu am putea să ne dezvoltăm. Aceste colonii produc o serie de elemente, precum vitaminele, necesare vieţii şi dezvoltării.", a declarat doctorul în conferinţa de presă.
***
La cinci zile după ce în presă a explodat informaţia că mulţi dintre răniţii de la Colectiv au murit din cauza infecţiilor contractate în spitale, conducerea Spitalului Militar din Belgia - Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – a confirmat, într-un răspuns oferit la o solicitare a României libere, că toţi cei opt pacienţi pe care i-a preluat din Bucureşti au fost infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti.
Potrivit sursei citate, răniţii au fost aduşi la Bruxelles pe 7 noiembrie, după ce au fost trataţi aproximativ zece zile în spitalele din România. Prin urmare, infecţia cu bacterii de care vorbeşte echipa medicală nu s-a putut realiza decât în timpul petrecut de pacienţii din Colectiv cât timp au fost internaţi în România.
Cei opt pacienţi care au ajuns la Bruxelles cu infecţii intraspitaliceşti provin de la Spitalul Militar Central Carol Davila din Bucureşti.
Secretarul de stat Raed Arafat, cel care a coordonat eforturile de salvare a răniţilor din clubul Colectiv, nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia, mai arată sursa citată.
„În primul rând dorim să vă prezentăm sincerele noastre condoleanţe legate de pierderea atât de multor vieţi tinere în timpul incendiului care a avut loc în club, la sfârşitul lunii Ocotmbrie 2015. În această scrisoare încercăm să răspundem întrebărilor dumnevoastră.
Redăm răspunsul medicilor din Bruxelles, publicat de România Liberă
"Pacieţii români au fost primiţi în Spitalul nostru Militar pe 7 noiembrie 2015. Doi dintre ei se află la Unitatea de Îngrijiri de Urgenţe, iar ceilalţi şase la Unitatea de Îngrijiri Medii. La internare, ei păreau să fie colonizaţi cu o anumită cantitate de bacterii. Condiţia lor medicală este, acum, una stabilă, iar noi le oferim o îngrijire la standarde ridicate aşa cum o cere starea lor actuală. În timpul oricărei spitalizări, există lanse mici şi limitate de a obţine o infecţie nosocomială, posibilitate faţă de care noi luăm toate măsurile de prevenţie. Referitor la bugetul zilnic pe care îl alocăm unui pacient ars, nu vă putem oferi date exacte, deoarece sunt implicate companiile de asigurări medicale dar şi alţi parteneri . Sperăm că veţi găsi aceste informaţii folositoare şi suntem la dispozţia dumneavoastră în cazul în care aveţi nevoie de alte detalii”.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că, în urmă cu câteva zile, un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală, cu aproape 17 ani de vechime în operaţii dificile a opinat, sub protecţia anonimatului că mulţi dintre răniţii de la Colectiv "au murit cu zile."
"La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorâţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta (...) La Spitalul de Arşi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunţate familiile din primele zile, ca să aibă opţiunea de a-i transporta în străinătate?! (...) Unii dintre ei s-au infectat. Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi '', a declarat medicul, pentru tolo.ro, citat de gândul.info.
Ulterior, informaţia publicată de tolo.ro a fost confirmată oficial de reprezentanţii spitalului. Nu e nimic de ascuns, spun medicii de la Spitalul de Arşi, Cristian Niţescu şi Adrian Stănculea, referitor la informaţia apărută joi, potrivit căreia răniţii din incendiul de la Colectiv au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.