Bacteriile ucigaşe. Medic de la Spitalul de Arşi: Mulţi dintre răniţii de la Colectiv au murit cu zile

Mulţi dintre tinerii răniţi în incendiul de la Colectiv au murit într-o bombă biologică, din cauza infecţiilor contractate în spitale, a dezvăluit un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală, cu aproape 17 ani de vechime în operaţii dificile.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.12.2015

"Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare (...) În lumea civilizată, pacienţii nu mor din cauza acestor infecţii. Nu vreau să invoc acum studii din SUA şi nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supravieţuire este mult mai mare (...)

La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorâţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta (...) La Spitalul de Arşi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunţate familiile din primele zile, ca să aibă opţiunea de a-i transporta în străinătate?! (...) Unii dintre ei s-au infectat. Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi '', a declarat medicul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru tolo.ro, citat de gândul.info.

Odată ce pacienţii au fost infectaţi, şansele lor de supravieţuire s-au diminuat drastic. "Oamenii mor pentru ca aceşti germeni intraspitaliceşti sunt foarte agresivi şi rezistenţi. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuţie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puţin la colistin. Numai că dacă foloseşti colistin în exces atragi insuficienţa renală (...) Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toţi bolnavii sînt spălaţi într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebaţi-i pe şefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectaţi în spital sunt extrem de rezistenţi", a adăugat medicul.

Potrivit acestuia, în România există condiţii adecvate pentru arşi doar la Unitatea modernă de la "Floreasca", dar care nu este folosită momentan.

Medicul a atras atenţia că, în noaptea fatidică de 30 spre 31 octombrie, laboratorul de analize nu a fost deschis, iar nu toţi medicii au fost anunţaţi să vină de acasă, acesta fiind motivul pentru care unele operaţii au început chiar şi cu o oră întârziere. Mai mult, doctorul evidenţiază faptul că în ţara noastră nu există un protocol pentru marii arşi, astfel că fiecare spital îi tratează cum consideră de cuviinţă.

"Exact aşa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operaţiile s-au făcut după câteva zile, deşi, din experienţa noastră de mii de cazuri, operaţia este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecţiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile (...) Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alţii nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înţeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alţii, nu (...)

Răniţii au murit nu doar din piocianic. Au murit şi din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezenţa a patru, cinci bacterii!Nu au avut nici o şansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectaţi (...) În ciuda situaţiei excepţionale, la noi s-au făcut analize doar luni şi joi, că ăsta era programul normal, deşi era nevoie să urmărim virajul bacteriilor în funcţie de tratamentul administrat", a mai precizat medicul.

Pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan apare şi reacţia oficială a Spitalului de Arşi, şeful secţiei ATI Adrian Stănculea confirmând spusele colegului său rămas anonim.

"E posibil ca toţi să fi murit de infecţii, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă! (...) Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit (...) Infecţiile luate în România i-au afectat şi pe cei plecaţi. Un pacient transferat în Anglia a murit. Şi, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă (...)", a declarat reprezentantul oficial al Spitalului de Arşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor