De la Cluj, direct pe Marte
alte articole
Psihologii de la Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai au iniţiat un proiect de pregătire pentru astronauţii care vor zbura în viitor pe Marte. După cum scrie publicaţia locală „provincianews.ro”, ei vor fi ajutaţi de psihologii de la Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, care au demarat două proiecte împreună cu un grup de cercetători din Spania prin care îi vor ajuta pe astronauţi să îşi controleze emoţiile, să fie mai perfomanţi în activităţile pe care le desfăşoară şi să treacă mai uşor peste senzaţiile de greaţă şi de oboseală din timpul zborurilor spaţiale.
Cu alte cuvinte, cercetătorii clujeni vor ajuta la dezvoltarea proiectului MARS 500 desfăşurat în perioada 2007-2011 de Uniunea Europeană, China şi Rusia şi în care s-au simulat fizic condiţiile de pe Marte, un grup de astronauţi fiind izolaţi în simulator 520 de zile. “Până acum, platforma de psihoterapie şi de roboterapie prin realitate virtuală a fost focalizată pe componenta principală pe care o are psihologia şi anume psihodiagnosticul şi psihoterapia. Vom continua această linie de cercetare şi de aplicaţii practice, dar unul dintre proiectele noi pe care vrem să le dezvoltăm este Stargate Pszytech. Vrem să folosim expertiza noastră în psihologie şi în tehnologiile virtuale pentru a optimiza factorul uman implicat în zborurile spaţiale”, a declarat, la Cluj, citat de „provincianews.ro”, Daniel David, preşedintele Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată din cadrul UBB.
Programul Stargate Psytech urmăreşte investigarea factorilor psihologici în zborurile spaţiale. Proiectul RO-MARS, parte integrantă a programului Stargate Psytech, este o dezvoltare inovativă a unor experimente derulate în programul Mars 500, care urmăreşte pregătirea psihologică a astronauţilor pentru zborul spre planeta Marte.