Spionaj: ochiul Washingtonului la Moscova (media)
Una dintre cele mai importante dezvăluiri ale fostului analist al CIA Edward Snowden privind Rusia se află într-o prezentare a NSA din 2008 publicată pe site-ul cotidianului The Guardian din 31 iulie, relatează luni publicaţia rusă Vedomosti, preluată de RIA Novosti.
Potrivit sursei citate, sistemele americane de spionaj sunt instalate direct la Moscova: prezentarea conţine o hartă care localizează 700 de servere ale sistemului global de supraveghere totală a utilizatorilor de Internet denumit XKeyscore. Aceste servere sunt instalate în 150 de ţări, inclusiv Ucraina şi chiar în China. Snowden a explicat pentru The Guardian ce oferea acest sistem analiştilor serviciului de informaţii: "din calculatorul meu pot să urmăresc corespondenţa oricui - a dv., a contabilului dv., a unui judecător federal şi chiar a preşedintelui dacă îi cunosc adresa de email".
Autorităţile americane au dezminţit acuzaţiile lui Snowden. "Minte. Nu putea să facă aşa ceva", a declarat atunci republicanul Mike Rogers, preşedintele comisiei de informaţii din Camera Reprezentanţilor. Totuşi, remarcă sursa citată, conform prezentării făcute de NSA, XKeyscore permite obţinerea de informaţii dintr-o corespondenţă electronică, din documentele descărcate sau ataşate, din paginile vizionate pe internet şi din toată activitatea de pe messenger, inclusiv lista de contacte şi corespondenţa cu acestea, precum şi lista de contacte de pe telefoanele mobile. Acest sistem permite supravegherea întregului trafic al unui utilizator dat, odată ce el este identificat pe Internet, inclusiv în cazul programelor informatice necunoscute încă NSA. 300 de terorişti au putut fi neutralizaţi datorită programului XKeyscore, se arată în prezentare.
Potrivit RIA Novosti, întrebat în legătură cu locul unde s-ar putea afla serverul XKeyscore în capitala rusă, purtătorul de cuvânt al FSB nu a oferit un răspuns. O sursă din cadrul serviciului de informaţii rus a declarat că serviciile nu au cercetat acest dosar, dar s-a declarat convinsă, cu o certitudine de 100%, că serverul se află la ambasada SUA din Moscova, generos dotată cu diverse echipamente tehnice de informaţii. Sursa îşi argumentează afirmaţia, remarcând absenţa de pe hartă a acestui sistem în ţările unde ambasadele americane nu sunt prezente, dar care interesează în mod deosebit serviciul de informaţii american, de exemplu, în Iran.
Purtătorul de cuvânt al NSA a refuzat şi el orice comentariu privind XKeyscore. Nici ambasada americană la Moscova nu a făcut niciun comentariu referitor la Snowden, care, la rândul său, nu a putut fi contactat, potrivit RIA Novosti.
Experţii ruşi nu cred pur şi simplu în povestea serverului moscovit al XKeyscore.
Andrei Kolesnikov, directorul Centrului de coordonare a domeniului naţional .RU, consideră că jurnalistul de la The Guardian care a publicat informaţiile s-a înşelat în descrierea făcută. El explică că în cazul unui trafic de informaţii pe utilizatori, serverele din sistem nu ar putea rămâne invizibile - nu pot fi ascunse în centrele de date Google de la Moscova sau Sankt Petersburg, de exemplu.
La rândul său directorul general al Hoghloadlab, Alexandr Liamin, refuză să îl creadă pe Snowden: "Nu aş vrea să comentez declaraţiile clovnilor".
Doar fondatorul reţelei sociale ruse VKontakte, Pavel Durov, a luat în serios informaţiile oferite de fostul colaborator al CIA, pe care l-a invitat să se ocupe de confidenţialitatea datelor personale ale utilizatorilor reţelei sale sociale. Dar, scrie RIA Novosti, nu a răspuns la nicio întrebare legată de XKeyscore.