Şova, scăpat de arestare prin încălcarea Constituţiei. Kovesi are însă puterea să îndrepte lucrurile
alte articole
UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a decis joi să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Pentru a citi argumentele invocate de şeful statului intraţi aici.
***
UPDATE - Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis joi preşedintelui CSM, Marius Tudose, o scrisoare în care consideră că se impune sesizarea Curţii Constituţionale pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurorii DNA în cazul senatorului PSD, Dan Şova. Pentru a citii scrisoarea Codruţei Kovesi intraţi aici.
***
Senatorul PSD Dan Şova, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestul preventiv graţie unei prevederi neconstituţionale din Regulamentul Senatului, însă cursul evenimentelor poate fi schimbat de o eventuală intervenţie curajoasă a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţia, "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", adică în cazul de faţă erau necesare doar 77 de voturi. Până aici lucrurile sunt clare - cererea DNA trebuia aprobată.
Însă intervine în schemă Regulamentul Senatului care susţine, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi. Asta ar însemna un număr de 85 de voturi, în contextul în care există în total 168 de senatori.
Deşi ştim că Legea Fundamentală primează în faţa Regulamentului Camerelor, Dan Şova a scăpat de arestare prelevându-se tocmai de aceste prevederi vădit neconstituţionale. La scurt timp, presa titra că liberali au anunţat că vor sesiza CCR.
"Nu există hotărâre în cazul respingerii cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării/percheziţiei, ci doar hotărâre de admitere, deci ce atacă PNL la CCR? Ei zic că vor ataca Regulamentul Senatului, dar nu va avea efect asupra cazului Şova pentru că deciziile CCR îşi produc efectele doar pentru viitor", a explicat Elenina Nicuţ, avocată de profesie, pe contul său de Facebook.
La rândul său, fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a subliniat faptul că Senatul "încalcă fără nicio jenă" Constituţia, un lucru grav pentru democraţie şi statul de drept.
"Până şi Bolcaş spune că astăzi Senatul a aplicat un articol neconstituţional din Regulament în cazul Şova. Nu există o hotărâre care să poată fi contestată în cazul asta. Poate fi contestat doar Regulamentul şi decizia nu se va aplică retroactiv. Aşadar, Şova rămâne cu imunitate, prin încălcarea Constituţiei de către Senat. În ce ţară trăim?", întreabă, pe Facebook, Sebastian Lăzăroiu.
Elenina Nicuţ îi sugerează însă o soluţie şefei DNA: "Deci, doamna Kovesi, hotărârea Senatului este adoptată, conform Constituţiei, deci arestarea preventivă este încuviinţată. Daţi drumul la propunerea de arestare preventivă către ÎCCJ pe baza procesului-verbal de prezenţă de la Senat. Se iscă conflict juridic de natură constituţională între puterea judecătorească şi puterea legislativă, se merge la CCR şi asta e".
"Chiar e singura soluţie împotriva încălcării Constituţiei. Pentru că altfel nu există un act care poate fi contestat, iar votul a fost favorabil arestării", este de părere şi Lăzăroiu, care susţine că o astfel de decizie necesită mult curaj şi le sugerează oamenilor să iasă în stradă pentru a-i da un imbold Codruţei Kovesi.
"Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, Senatul a încălcat Constituţia României! Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei! Ne trezim puţin? În momentul asta mult mai gravă decât "respingerea" încuviinţării arestării preventive pentru Şova mi se pare încălcarea Constituţiei de către Senat. Suntem oarecum în situaţia din vara lui 2012. Se folosesc nişte trucuri în aşa fel încât interpretarea unui vot să nu poată fi contestată la CCR, deşi este vădit neconstituţională.
PNL, în afară de contestarea regulamentului, ar trebui să strângă majoritate pentru a-i demite pe Tăriceanu şi Ciorbea, cele două suliţe împotriva ordinii constituţionale. Asta e un moment cheie în care liberalii au ocazia să-şi spele păcatele pentru vara lui 2012. Văd că toate ambasadele reacţionează împotriva imunităţii parlamentare, la fel şi presa vorbeşte de imunitatea lui Şova. Conform Constituţiei, Şova nu mai are imunitate. Doar că nu e respectată Constituţia!", a subliniat Sebastian Lăzăroiu.
Recomandăm şi Traian Băsescu: Tăriceanu, sluga lui Ponta, a încălcat grav Constituţia în cazul Şova
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.