Solutia pentru pirateria globala ar putea veni din Golful Bengal

Pirateria era in declin in ultimele doua secole, aproape disparand pe la mijlocul anilor 1800. Insa in mijlocul revenirii pirateriei ce a inceput din primii ani ai secolului 20, politicile globale ar putea impiedica eforturile anti-piraterie sa mai ajunga la rezultatele de acum aproape doua secole.
Tablou in 1920 executat de Jean Leon Gerome Ferris, reprezentand batalia din 1718 dintre piratul Barba Neagra si Locotenentul Maynard in Golful Ocracoke (Jean Leon Gerome Ferris)
Joshua Philipp
11.07.2011

Pirateria era in declin in ultimele doua secole, aproape disparand pe la mijlocul anilor 1800. Insa in mijlocul revenirii pirateriei ce a inceput din primii ani ai secolului 20, politicile globale ar putea impiedica eforturile anti-piraterie sa mai ajunga la rezultatele de acum aproape doua secole.

Parte a problemei este "Economia si politica contra-pirateriei globale se intretese cu variatiile regionale", care difera de la un corp de apa la altul. Acesta este unul dintre punctele de vedere principale dintr-un raport care va fi facut public, care ar putea oferi punctul de plecare pentru oprirea pirateriei maritime din zilele moderne.

In acest moment, natiunile lumii incearca sa lupte cu pirateria folosind metode similare aplicate in 1700 - metode care au devenit ineficiente datorita globalizarii.

Insa solutia ar putea sta in Golful Bengal, corpul de apa impartit intre India, Bangladesh si Sri Lanka. Pirateria din regiune nu este tratata "ca o amenintare la securitatea maritima, sau ca un pericol la distrugerea lantului global de transport", afirma Swadesh Rana, consilier de proiect de la One Earth Future (OEF), un ONG. "Ei o vad mai mult ca pe o pacoste - talharie pe mare".

Rana a petrecut mai mult de o luna intalnindu-se cu oficiali de securitate maritima din tari de-a lungul Golfului Bengal, cercetand pentru un studiu inedit asupra cauzelor si solutiilor pentru piraterie. Cu toate ca raportul ei nu a fost publicat oficial, ea a trimis unele descoperiri ale ei pentru The Epoch Times prin telefon. Studiul este parte a Oceans Beyond Piracy, proiectul principal al OEF.

"Nu am fost pregatita pentru ceea ce am vazut", a declarat Rana. "Daca exista vreun corp de apa din lumea de astazi care promite cu adevarat sa devina un ocean fara piraterie, este Golful Bengal."

Era de aur a pirateriei

Pirateria moderna si masurile de contra-piraterie sunt cel mai bine intelese daca ne uitam inapoi la era de aur a pirateriei, care a fost intre 1690 si 1725.

Era o vreme inegrita de acei barbati care traiau in infamie - Blackbeard, Henry Morgan, Captain Kidd si altii; o vreme cand lorzii pirati controlau apele din fortarete din Caraibe, Madagascar si coasta Africii de Vest.

Motivul barbatilor care deveneau pirati, detaliat in scrieri istorice, nu este departe de motivele date de piratii moderni. Doua asemenea scrieri istorice au fost citate in cartea "Between the Devil and the Deep Blue Sea", de Marcus Rediker.

Inaintea executiei pentru piraterie in 1724, Edward Teach a dat vina pe prostul tratament de la bordul navelor ca si motiv, enuntand renumita afirmatie "Doresc ca Maestrii Navelor sa nu isi mai foloseasca Barbatii cu atata Severitate, asa cum fac multi dintre ei, pentru ca ne impinge la multa Tentatie".

William Fly a facut o declaratie asemenatoare inaintea spanzurarii sale in 1726, anuntand cu furie "Nu ma pot acuza - nu ma invinuiesc de Crima - Capitanul nostri si Colegul sau ne-au folosit cu barbarie. Noi Barbatii saraci nu putem sa ne facem Dreptate. Nu spunem nimic Comandantilor, dar sa nu ne abuzeze niciodata atat de mult si sa ne foloseasca ca si Caini."

Pentru piratii de astazi, abuzul si conditiile proaste de viata sunt argumente cheie pentru actiunile lor - pescari marginalizati impinsi inspre o viata de criminal. Piratii din Somalia au citat abuzul gobal al industriei lor de pescuit ca si cauza a actiunilor lor. Explicatii similare exista printre pescarii deveniti pirati din Golful Bengal.

Conform lui Rana, pescarii din Golful Bengal traiesc cu adevarat in conditii dificile. Barcile lor sunt in mod obisnuit mici, 1 metru pe 1,5 metri, iar 80% dintre ei nu detin barcile pe care le folosesc. Daca nu pot sa plateasca chiria pentru barci, sunt lasati fara mijlocul de a se hrani pe ei si familiile lor.

O solutie pentru piraterie

Pirateria s-a incheiat brutal in anii 1800, cu lovituri distructive date de marinele globale care au lansat razboaie impotriva lor.

In Asia, piratii au infruntat forta maritima japoneza de sub Sogunatul Tokugawa si marina chineza cu navele masive ale Dinastiei Qing. In alte parti, au fost infruntati de marinele altor natiuni, incluzand Marea Britanie.

Solutia de astazi pentru piraterie nu este foarte diferita, marinele lumii patruland in jurul Golfului Aden.

Insa sunt cateva lipsuri in abordarea curenta. De exemplu, este ineficienta in partile lumii care sunt inaccesibile navelor mari, sau care sunt complicate de geopolitica - in particular Indonezia si Golful Bengal.

Abordarea este de asemenea una care opreste pirateria DUPA ce s-a petrecut.

Rana isi impartaseste speranta ca studiul ei viitor ar putea ajuta la "schimbarea dezbaterii despre piraterie de la management de risk la diminuare de risc" si sa opreasca problema de la radacina tintind "sa reduca insasi numarul piratilor".

O solutie, observa ea "trebuie sa difere nu numai de la coasta la coasta, ci de la port la port".

Rana a observat ca Golful Bengal ar putea actiona ca un program pilot pentru a schimba de la management de risc - lupta impotriva piratilor, arestarea si condamnarea lor - la diminuarea riscului, care ar putea preveni indivizii sa mai devina pirati.

Comparativ cu Golful Aden, Cornul Africi, Stramtoarea Malacca si mai recent, coasta de vest al peninsulei Indiei, riscul prezentat de pirateria maritima din Golful Bengal este mai putin semnificativ, este mai gestionabil si destul de usor de imblanzit daca este plasat intr-un context specific", declara o schita nepublicata a raportului.

Un raspuns la problema, conform lui Rana, ar consta in pescarii insisi. "Un punct critic de plecare ar fi recunoasterea comunitatii de pescari drept un participant direct interesat in contracararea pirateriei din Golful Bengal", afirma raportul.

Odata ce este publicat primul raport, Rana planuieste sa faca un studiu de continuare asupra pescarilor din regiune, unii dintre ei reprezentand atat problema cat si solutia la pirateria din regiune.

O mare parte a eforturilor curente de anti-piraterie din Golful Bengal includ angajarea activa a comunitatilor de coasta, dar asa cum Rana afirma in raport, potentialul acestor comunitati de a contracara pirateria "este departe de a fi utilizat pe deplin".

Aceasta "reprezinta o abordare non-militara" pentru rezolvarea pirateriei, care genereaza si locuri de munca, conform raportului.

In plus afirma: "Ca si participanti direct interesati in contra-piraterie, pescarii din Golf ar sari mai repede sa pazeasca apele personale de pescuit aproape de casa."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor