SUA: Iranul nu ar trebui să participe la Geneva II întrucât a ajutat la brutalizarea poporului sirian

Secretarul american de Stat John Kerry
Secretarul american de Stat John Kerry (Mark Wilson / Getty Images)

Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, se va întâlni pe 13 ianuarie cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a stabili în legătură cu participarea Iranului în cadrul negocierilor privind pacea din Siria, ce vor avea loc la Geneva începând cu 22 ianuarie, a anunţat Departamentul de Stat, transmite Mediafax.

Motivul principal pentru dificultăţile întâmpinate de regimul de la Teheran de a obţine un rol în cadrul negocierilor de pace, denumite Geneva II, este ajutorul oferit regimului de la Damasc în persecutarea poporului sirian.

Până în prezent, Iranul nu a făcut nimic altceva decât să ajute regimul (n.r. guvernul Bashar al-Assad), să ajute să vină unii combatanţi străini în Siria, să ajute regimul să brutalizeze poporul sirian", a transmis purtătorul de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În cadrul unei conferinţe pe tema negocierilor, Departamentul de Stat a înaintat luni câteva condiţii prealabile ce ar fi putut facilita participarea Iranului la Geneva II.

Duminică şi luni, Kerry şi Departamentul de Stat au afirmat că o participare a iranienilor la Geneva II ar trebui acceptată cu condiţia ca Teheranul să aibă un "rol pozitiv" în dosarul sirian.

Dacă iranienii ”vor să arate lumii că încearcă într-adevăr să obţină un rezultat pozitiv, atunci ei trebuie să ia măsuri. Însă nimic nu arată că ei au dorinţa sau interesul de a face asemenea gesturi", a transmis Jennifer Psaki.

Contribuţia minoră pe care ar fi putut să o aibă Iranul la Geneva II a fost respinsă, luni, din cauza faptului că ”nu le respectă demnitatea”.

Luni, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a trimis invitaţiile oficiale pentru conferinţa de pace Geneva II însă Iranul nu a figurat pe lista ce cuprindea peste 20 de ţări.

Întâlnirea dintre John Kerry şi Serghei Lavrov se va desfăşura la Paris în contextul în care ONU şi-a exprimat dorinţa pentru participarea Iranului. Republica Islamică nu a fost de acord nici cu contextul conferinţei Geneva I de anul trecut, o etapă considerată esenţială pentru discuţiile ce vor urma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe