Soldat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud traversând una dintre cele mai bine păzite frontiere din lume
alte articole
Un soldat nord-coreean a dezertat joi, 29 septembrie, în Coreea de Sud, pe jos şi fără arme, iar în prezent este cercetat de autorităţile sud-coreene pentru a se stabili motivele dezertării, a informat Statul major al forţelor armate sud-coreene (ROK Armed Forces).
Bărbatul a trecut linia de demarcaţie militară prin partea de est a Zonei Demilitarizate, o limită stabilită la sfârşitul războiului care a divizat cele două Corei, după armistiţiul din 1953.
Traversarea a avut loc la ora 10:00 (ora locală), şi nu s-au tras focuri de armă, informează BBC.
Dezertările prin această frontieră sunt rare
Ultima dezertare relatată de mass-media a avut loc în luna iunie 2015, când un tânăr soldat nord-coreean s-a alăturat trupelor sud-coreene, în Hwacheon, o regiune sud-coreeană foarte aproape de graniţă.
În 2012, un soldat nord-coreean a reuşit să se sustragă camerelor de supraveghere şi gardurilor electrice înainte de a se preda trupelor sud-coreene. Ca urmare a incidentulului, trei comandanţi ai armatei acestei ţări au demisionat, au declarat autorităţile sud-coreene.
Alte dezertări
Autorităţile din Seul, capitala Coreei de Sud, declară că peste 29.000 de soldaţi nord-coreeni au dezertat de la sfârşitul Războiului Coreean, dar cele mai multe dezertări sunt efectuate prin China.
Acest ultim episod urmează după dezertări ale unor nord-coreeni de rang înalt, într-un moment de tensiuni internaţionale amplificate din cauza testelor nucleare şi de rachete desfăşurate în acest an de către naţiunea condusă de Kim Jong-un.
Cel mai important dezertor este Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului Coreei de Nord în Marea Britanie, care luna trecută a devenit diplomatul de cel mai înalt nivel care a dezertat până în prezent, conform Reuters.
În luna aprilie 2016, 12 chelneriţe nord-coreene, care lucrau într-un restaurant în China, au scăpat în Coreea de Sud împreună cu patronul localului.
Atunci când nord-coreenii reuşesc să ajungă în Coreea de Sud, primesc asistenţă de la guvern pentru a se integra, cu toate că unii dintre ei au criticat dificultăţile financiare şi discriminarea la care sunt supuşi în momentul sosirii.