Coreea de Sud ameninţă Phenianul că îl va face “scrum”
alte articole
Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a declarat, duminică, că în cazul unui posibil atac din partea Nordului, Seulul este pregătit să recurgă la o campanie intensivă de bombardare ce va rade capitala nord-coreeană de pe hartă.
“Fiecare district al Phenianului , în special acolo unde este probabil ascunsă conducerea nord-coreeană, va fi complet distrus de rachete balistice şi proiectile de mare putere de îndată ce Nordul manifestă orice semn că ar utiliza o armă nucleară. Cu alte cuvinte, capitala nord-coreeană va fi făcută scrum şi ştearsă de pe hartă”, a precizat o sursă a agenţiei Yonhap.
Informaţii despre operaţiunea detaliată de bombardare au ieşit la iveală după ce Ministerul sud-coreean al Apărării a prezentat planul KMPR (Korea Massive Punishment and Retaliation) într-o sesiune a Adunării Naţionale a Coreei de Sud. Operaţiunea îl va viza în particular pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi pe membrii eşaloanelor superioare ale guvernului.
Înger păzitor”
Întrucât Sudul nu are propriile arme nucleare, a ameninţat că îşi va optimiza utilizarea arsenalului de arme convenţionale. “Planul KMPR este cel mai mare concept de operaţiune pe care îl poate avea armata în absenţa propriilor arme nucleare”, a notat sursa.
Sudul a dezvoltat un scenariu în care va mobiliza arsenalul său de rachete balistice sol-sol Hyanmoo (Îngerul păzitor). Rachetele, care vor fi dezvoltate suplimentar şi testate anul următor, au raze de acţiune de până la 1.000 km.
Nordul ia în derâdere ameninţările ONU
O sursă separată a declarat pentru Yonhap că armata sud-coreeană a lansat o unitate specială pentru operaţiuni dedicată distrugerii conducerii militare nord-coreene.
Coreea de Nord a declarat duminică faptul că efortul ONU de a amplifica sancţiunile împotriva sa după cel de-al cincilea şi cel mai mare test nuclear al său este “caraghios”.
Coreea de Nord a detonat vinerea trecută cea mai puternică explozie nucleară până în prezent, susţinând că a dezvoltat expertiza necesară pentru a echipa o rachetă balistică cu un focos nuclear.
În plus, duminică, Coreea de Nord a reiterat o cerere anterioară de a fi recunoscut ca stat nuclear. Nordul susţine că atât testele pentru rachete cât şi testul nuclear sunt necesare pentru a aborda o ameninţare nucleară americană la adresa independenţei sale.
“[Preşedintele american Barack] Obama încearcă din greu să refuze Coreei de Nord poziţia strategică a unui stat legitim dotat cu arme nucleare, dar este un act la fel de prostesc precum ai încerca să eclipsezi soarele cu palma”, a declarat Ministerul nord-coreean de Externe, fiind citat de agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA.